Je zde polovina měsíce a Astra L se pomalu chystala na firemní setkání zaměstnanců naší firmy. Letos je to kousek od Nového Města na Moravě. Jedna se o akci na 2 dny. Brzo ráno za deště směr Olomouc – Mohelnice – Česká Třebová – Polička – Hotel Skalský vrch a druhý den zpět. Astru L umýt, vysát a dal jí větší péči, ať neudělá ostudu. Ráno vyzvednout kolegu a vyrazili jsme ihned prvním sjezdem na okraji Ostravy na dálnici a začal km maratón Ostrava - Olomouc 140 na tempomat, Olomouc - Mohelnice 110 až 120 tempomat. Pak vyškrábat se na Mohelničák a pak okresky 80 -90 a to skoro pořád na baterii do Poličky a dolů. Dokonale otestován adaptivní tempomat 2 generace, držení v pruzích a zatáčení, nastavení vzdálenosti a z Ostravy do Mohelnice jsem nemusel vůbec šlapat na pedály a Astra si brzdění, akceleraci řídila, podle mých nastavení, dokonce i se držela v pruzích a krásné sama zatáčela. To zase bylo něco skvělého, 130 km bez nutnosti cokoliv dělat. Místy jsem tomu pustil žilou i 150. No spotřeba tam 5,5 lit. Zpět dost na okreskách kolony a jízda ve vláčku, tak nakonec 4.7 lit. Nádhera to byla jízda celkem 425 km. Průměrná rychlost po ujetí této dávky km, bylo 72 km / hod. Jedině co jsme si musel na začátku otestovat, bylo nastavení vzdálenosti, kdy Astra má už reagovat a držet si odstup, to pár min trvalo a testoval jsme si to při dojezdu kamionu před sebou. Co bylo hlavní, bylo té technice za jemného deště potřeba věřit, to mi pár 10 min. trvalo a hlavně v situaci, zda opravdu Astra sama začne brzdit při dojezdu vozidel před námi. Pak jsme tomu začal více důvěřovat, ale ve střehu jsem byl neustále, kdyby bylo potřeba zasáhnout. Spolupracovník, co jsem ho vezl, ocenil na Astře především ticho v interiéru, přední sedadla AGR, pak se mu líbila kamera 360 (s té byl nadšený), jízda na baterii po okreskách a průjezdy městem / vesnicí. Nadále byl překvapen, jak 3 válec táhne a jakou má konečnou spotřebu. Nadále řazení pádly pod volantem a že při podřazení automatická převodovka nechá řidiči prostor cca 10s, zda využije potřebnou akceleraci, nebo si sama zpět přeřadí. Sám usoudil, že uvedená technika funguje skvěle a je především výhodou pro jízdu po městě a okresních silnicích. Pro dálniční tempo to postrádá smysl. Srovnával to ze svým Seatem Leonem kombi a motorizací 1.5 TSi z roku 2020. Shodli jsme se že Astra i Seat Leon je prostornosti a velikosti stejný vůz, Seat Leon má ale o něco větší zavazadlový prostor.