Vypnutí automatického vypínání recirkulace vzduchu
Moderátoři: Astra - R@SAG, mattonecz, klm121, Moderátoři
-
Vypnutí automatického vypínání recirkulace vzduchu
Existuje způsob, jak trvale vypnout automatické vypínání recirkulace vzduchu?
Momentálně to funguje tak, že když zapnu recirkulaci, auto si po chvíli samo přepne zpět na přívod venkovního vzduchu – a to aniž by se změnil stav tlačítka, které pořád ukazuje, že je recirkulace zapnutá. Je to dost nepříjemné, obzvlášť když třeba jedu v tunelu za starým dieselem – v tu chvíli se z auta stává plynová komora.
V přechodzím autě (VW Passat B5.5) to fungovalo naprosto logicky – zapnu recirkulaci a žádný vzduch zvenčí se dovnitř nedostane, dokud ji ručně nevypnu. Tady u Astry to ale systém po chvíli přepne sám.
Dá se nějak deaktivovat tahle „inteligentní“ funkce, třeba přes skryté menu, software nebo přes autorizovaný servis?
Momentálně to funguje tak, že když zapnu recirkulaci, auto si po chvíli samo přepne zpět na přívod venkovního vzduchu – a to aniž by se změnil stav tlačítka, které pořád ukazuje, že je recirkulace zapnutá. Je to dost nepříjemné, obzvlášť když třeba jedu v tunelu za starým dieselem – v tu chvíli se z auta stává plynová komora.
V přechodzím autě (VW Passat B5.5) to fungovalo naprosto logicky – zapnu recirkulaci a žádný vzduch zvenčí se dovnitř nedostane, dokud ji ručně nevypnu. Tady u Astry to ale systém po chvíli přepne sám.
Dá se nějak deaktivovat tahle „inteligentní“ funkce, třeba přes skryté menu, software nebo přes autorizovaný servis?
Opel Astra ST 1.6T 147 kW 6M r.v. 2017
- Reklama
Re: Vypnutí automatického vypínání recirkulace vzduchu
Mě to tak funguje - když zapnu recirkulaci, tak zhasne tlačítko Auto a je zapnutá na pořád. Už se mi několikrát stalo, že se mi po pár jízdách zdálo jako by v autě byl nějak zatuchlý vzduch a pak jsem zjistil, že jsem zapomněl recirkulaci vypnout.
Astra K HB 1,4T 110kW, Innovation, 02/2016
-
Mně recirkulace při zapnutí rozhodně spolehlivě nefunguje. Klapka se otevírá zcela automaticky – pravděpodobně v závislosti na vlhkosti, teplotě, kvalitě vzduchu, čase a možná i dalších parametrech – a rozhodně nezůstává trvale zavřená. Zapnutá recirkulace tak spíše jen signalizuje vyšší preferenci zavřené klapky, než že by zaručovala její úplné uzavření.
Ostatně tohle se píše v návodu: "Pokud je vlhkost vzduch uvnitř vozidla příliš vysoká, čidlo vlhkosti automaticky zapne přívod čerstvého vzduchu."
Ostatně tohle se píše v návodu: "Pokud je vlhkost vzduch uvnitř vozidla příliš vysoká, čidlo vlhkosti automaticky zapne přívod čerstvého vzduchu."
Pocitam, ze do auta nikde nezateka (nam do sluzebnich Octavii obcas zateka, nemusi to byt primo do kabiny, staci i do kufru a pak se v nich ta vkhkost drzi dost dlouho) a melo by asi stacit snizit "beznou" vlhkost. Ja vozim kvuli mlzeni v aute pohlcovac vlhkosti (pomaha hlavne v zime, jezdim kratke trasy, auto si zadycham a neohreju, neni samospasny, ale mlzeni/namrzani oken zevnitr s nim je mnohem mensi), je vic principu, ja mam pytlik chloridu vapenateho dihydratu ve lnenem sacku, jsou i pohlcovace se Silicagelem, ty se ale musi vysouset, u mne kdyz granulat ztvrdne, tak ho jen vyhodim a vlozim jiny sacek. V Orion stoji 89 korun, menim mozna jednou rocne.
Nemuze byt vadny senzor vlhkosti? Nevim, kde je, ale v servisnim manualu jsou chyby snimace vlhkosti ve skupine s chybami snimace teploty predniho skla, tak bych tipoval pod oblozenim pod/nad zrcatkem.
Nemuze byt vadny senzor vlhkosti? Nevim, kde je, ale v servisnim manualu jsou chyby snimace vlhkosti ve skupine s chybami snimace teploty predniho skla, tak bych tipoval pod oblozenim pod/nad zrcatkem.
-
Ne, do auta nezatéká a ani si nemyslím, že by senzor vlhkosti nefungoval správně. Problém je v tom, jak je systém řízení ventilace naprogramovaný. On se ten problém netýká jen Astry, úplně stejně to funguje nejspíš u většiny značek. Já bych ale preferoval možnost plně manuálního režimu.
Taky mám dojem, že je recirkulace na něčem závislá, ale nezdá se mi, že to je vlhkost v kabině. Někdy při zapnuté recirkulaci se mi zamlží okna velmi rychle a v ten okamžik se to už jen mlží víc. Mám dojem, že pokud chci docílit skutečné recirkulace, musím ručně nastavit rozvod vzduchu mimo čelní sklo (a tedy je vypnutý režim AUTO).
Nejlíp je poznat stav recirk. klapky, když jedeš za smrdutým dieslem.
Stále to zkouším, ale relevantní výsledek chybí.
Pro doplnění: v Nastavení vozidla mám Automatické odmlžení čelního skla vypnuté.
Nejlíp je poznat stav recirk. klapky, když jedeš za smrdutým dieslem.
Stále to zkouším, ale relevantní výsledek chybí.
Pro doplnění: v Nastavení vozidla mám Automatické odmlžení čelního skla vypnuté.
Astra K 1,4T 92kW Innovation 05/2016
Doteraz som ani netušil, že existuje automatické prepínanie recirkulácie. Máš túto funkciu aj popísanú v manuáli?8449982529 píše: 08 kvě 2025, 10:35 Existuje způsob, jak trvale vypnout automatické vypínání recirkulace vzduchu?
Momentálně to funguje tak, že když zapnu recirkulaci, auto si po chvíli samo přepne zpět na přívod venkovního vzduchu
Ja prepínam manuálne a funkcia, ktorú zvolím drží bez ohľadu aká je v kabíne atmosféra.
Opel Astra 1,4, ... 74kW, 2018
-
Jak jsem psal výše:
Nemyslím si, že ti tedy drží vnitřní cirkulace stále zavřená, spíš sis toho nevšiml. Není to vždycky jednoduše rozpoznatelné pokud před tebou nejede nějaký smraďoch nebo nemáš zamlžené okno, vzhledem k tomu, že Astra kontrolkou skutečný stav recirkulace nesignalizuje.8449982529 píše: 09 kvě 2025, 21:48 Ostatně tohle se píše v návodu: "Pokud je vlhkost vzduch uvnitř vozidla příliš vysoká, čidlo vlhkosti automaticky zapne přívod čerstvého vzduchu."
V manuáli mám k automatickému režimu uvedené iba toto:
● Po stlačení tlačidla AUTO sa
distribúcia vzduchu a rýchlosť
ventilátora regulujú automaticky.
Netvrdím ale, že to nefunguje ako popisuješ - musím to usledovať. Ďakujem za upozornenie.
● Po stlačení tlačidla AUTO sa
distribúcia vzduchu a rýchlosť
ventilátora regulujú automaticky.
Netvrdím ale, že to nefunguje ako popisuješ - musím to usledovať. Ďakujem za upozornenie.
Opel Astra 1,4, ... 74kW, 2018