Nefunkční klimatizace po naplnění

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Niraj

Nefunkční klimatizace po naplnění

Příspěvek od Niraj »

Zdravím, po naplnění klimatizace v servisu mi přestala klimatizace jít. Kompresor má snahu spínat, sepne (spojka se roztočí), ale hned se zase rozepne. Za chvíli se to opakuje, stále dokola. Sahara se spustí. Pro každé snaze o sepnutí to dost drbne s motorem. Před doplněním klimatizace fungovala, jen nechladila už tolik. Volal jsem do servisu, trošku se tomu divili, ale prý se to občas může stát. Že to budou muset znovu prohlédnout, možná že byl načnutý kompresor a doplněním se dodělal. Ale to by asi nespinal vůbec, ne? Ptal jsem se, kolik tam toho naplnili. Prý tam bylo původně jen 240g, doplnili to na 450g. To by mělo být ok. Napadá někoho, co se mohlo stát? Dalo by se s tím udělat něco doma? Měl jsem teď auto týden v servisu, nechci ho tam mít další týden. Díky
Opel Zafira 1.8, 88kW, r. 2014. Najeto 215 tis.km
Litomyšl
Reklama

standa.

Re: Nefunkční klimatizace po naplnění

Příspěvek od standa. »

Mohla by být přeplněná a díky vyššímu tlaku v systému se vypne. Kdysi jsem to takhle jednou měl po naplnění u Golfa, ale až se venku zvedly teploty. .
Něco by mohla prozradit diagnostika. Divím se, že se to neotestovalo, než si ze servisu odjel, jestli kompresor sepne a klima chladí. Ale cokoliv jiného to může být taky.
Niraj

Příspěvek od Niraj »

Taky se divím, že to netestovali. Nebo jo a vykašlali se na to, protože auto vyzvedával syn a hned mi volal, že auto nějak cuká. Že to vždycky cvakne , cukne.. Tak říkám, jestli není zapnutá klima, a on že jo. Takže v servisu ji zapnutou museli mít. Museli o tom vědět.
Mám šanci nějak ten tlak popustit? Dá se to přes napouštěcí ventil odpustit?
Litomyšl
standa.

Příspěvek od standa. »

To co jsem psal u Golfu, tak ke konci mi unikalo chladivo kolem gufera kompresoru a vždy na jaře jsem klimu nechal doplnit a do října to vydrželo. Jednou jsem ji nechal přeplnit a když se objevily vyšší venkovní teploty, tak vypínala a to jsem ji trochu upustil. Ventilky jsou podobné těm na pneumatikách, ale mají jiný rozměr, takže když zatlačíš, tak upustíš.
Stejně by se na to měli podívat v tom servisu, abys část neupustil, nakonec tam musel stejně zajet a oni zjistili, že nějaké množství chybí atd.
Niraj

Příspěvek od Niraj »

Tak jsem to ještě dnes napojil na OPCOM a našel tam chybu P1533-05 "Evaporator Temperature Sensor Circuit High Voltage", a OPCOM ukazuje teplotu výparníku -40°C. Dle toho by mělo být vadné čidlo teploty výparníku, nebo jeho kabeláž, ale od určitého roku se prý tato čidla neosazovala a mám ten dojem, že já ho tam nikde nemám (Zafira B r. 2014). Nebo jsem ho nenašel. Pak ale netuším, odkud jednotka tu informaci ale bere, a kde je tudíž problém.

Jinak při sledování živých dat vidím, že po zapnutí klimatizace začne stoupat tlak chladiva až dosáhne hodnoty nějak 3100 kPa a v té chvíli kompresor vypne, protože to už je moc. Tlak začne hned klesat a klima zase zapne, tlak okamžitě zase dosáhne 31 bar a ... a takhle to stále cyklí.

Tak teď je otázka, jestli se systém nějak po naplnění ucpaný (při tlakování se tam podělal nějaký ventil, vysoušeč, ....) a přetlakovává se, nebo jestli je problém s tím čidlem/nečidlem, které nevím kde a jesli ho tam mám
Litomyšl
standa.

Příspěvek od standa. »

Zjistil sis o tom hodně, hlavně s tím čidlem výparníku a sledování živých dat bylo dobré. Určitě to vypíná ten vysoký tlak, kdy u R134a by mělo být maximum 30-32 baru a nejspíš to vypadá na přeplnění. Aby se něco ucpalo, by byla velká náhoda.
Niraj

Příspěvek od Niraj »

Divný, že i po telefonu, aniž bych se ptal, tak říkal, že kola do protokolu a dávali tam 450g. Což je ok. A tlak v klidu kolem 600kPa je taky ok
Uvidíme, auto jen tam ráno šoupnul zpátky.

Ještě se zeptám, co je to v opcomu v jednotce klimatizace ECC programování indexů (LHD, RHD) to budou asi strany řízení, ale pak je tam 003, 004 a myslím že 005 a 006. Mám tam nahráno 003.
Litomyšl
Odpovědět

Zpět na „Zafira B“