Fiona & Ruby

Ukažte ostatním vaše auto

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Herr Blitz

Re: Fiona & Ruby

Příspěvek od Herr Blitz »

milosh píše: 12 úno 2026, 09:24 .... rozhodne kopie jinych znacek.
To mě zaujalo. Kopie čeho v tom vidíš?
27. (FORD 2.) Kuga Active X PHEV
26. (FORD 1.) Explorer
Reklama

Herr Blitz

Koukám, že jsem tu dlouho nebyl :D .

Tak jenom takový malý Fordí raport. Vyšlo to tak, že oba Fordy dnes pokoří metu 14.000 km.
Momentálně došlo na to, proč jsem Astru vyměnil za Kugu a jezdí s ní přes týden žena. Tím se nájezd Kugy začal drobet snižovat. Jak nám skončila hokejová sezóna, tak nájezd PHEV také klesl. Cílem je, aby se teď primárně jezdilo Explorerem - jednak nemá kilometrově stanovený servisní interval, ale hlavně už nám pěkně svítí sluníčko a šťávu na ježdění tak máme rovnou od zdroje, což je s rostoucí cenou ropy zásadní plus :mrgreen: .
Oba Fordy jsou už zase na letních, což u obou vozů přineslo, spolu s růstem teplot, pád spotřeb o velice podstatných 25% - až jsem čučel, jak moc velký rozdíl se za poslední 2 týdny projevil :shock: .

Při mládí a nájezdu obou aut samozřejmě nemáme žádné závady ani komplikace, když už něco zazlobí, tak bezdrátové AA, a to je v drtivé většině případů problém mého telefonu, nikoliv samotných aut.

Jedna zajímavost - Kuga má sice servisní interval 2 roky/30.000 km, ale ŘJ si vyhodnocuje, zjevně dle nějakého algoritmu, kvalitu motorového oleje a je schopná vynutit si výměnu oleje dřív. V tuto chvíli to vychází na nějakých cca 5.500 km než bude výměna oleje nutná. Vidím to tak, že motorový olej vyměním kolem 16.500 km, aby to pak s rezervou vyšlo na další výměnu při kompletní prohlídce ve 30.000 km.

Koho zajímají spotřeby a náklady, tak zde:
Explorer - https://www.spritmonitor.de/en/detail/1663295.html
Kuga - https://www.spritmonitor.de/en/detail/1678358.html
26. (FORD 1.) Explorer
milosh
Administrátor

Příspěvek od milosh »

Hele to se mi nezda ze by spotreba byla nizsi o 25% kdyz prezujes na letni.
Herr Blitz

Bude to kombinace nižšího valivého odporu letních a vyšších teplot, které kladou menší nároky na topení.
Ale u Exe je v průměru pokles z 20 kWh/100 km na 15 kwh/100 km, Kuga je na tom se spotřebou elektřiny (ještě jsme od přezutí netankovali :mrgreen: ) podobně - tam je to z 29 kWh/100 km na 23 kWh/100 km.
26. (FORD 1.) Explorer
milosh
Administrátor

Příspěvek od milosh »

To bude tema teplotama, vzdyt bylo jeste pred 14 dny 5C :roll:
Herr Blitz

Taky bych si tipnul, že větší podíl mají vyšší teploty, ale nebudeme si nic nalhávat - zimáčky přihodí 10-15% na spotřebě jako nic ;) .
26. (FORD 1.) Explorer
Herr Blitz

Teda, když vezmu jaká almara Explorer je, tak spotřeba za poslední 2 dny mě šokuje!
Spotreba_EX.jpg
Spotreba_EX.jpg (10.84 KiB) Zobrazeno 273 x
26. (FORD 1.) Explorer
milosh
Administrátor

Příspěvek od milosh »

Preloz to nam do reci spotreby benzinu, nebo spis nakladu na km? Ale zase kdyz clovek vezme porizovaci cenu auta a i to kdyby jezdil za korunu na kilak, tak se to stejne vyplati az za 20 let ne? :lol:
Herr Blitz

Obvyklá spotřeba elektřiny se u normálních bzučáků pohybuje v létě zhruba mezi 15-17 kWh, v zimě se málokdo dostane výrazněji pod 20 kWh / 100 km.
Když vezmeš, že Explorer je SUV, tak spotřeba kolem 13 kWh na 100 km je za mě na hranici fyzikálních zákonů (a to se bavíme o spotřebě včetně ztrát nabíjení, nikoliv o spotřebě samotného auta - ztráty nabíjení se obvykle pohybují mezi 5 a 10%).
Převedení na peníze je ošidné, každý máme jinou cenu elektřiny.
Ale když to vezmeš z těchto dvou dobíjení, tak to bylo 219 km za Kč 63,21 - tedy zhruba 29 haléřů na 1 kilometr, jestli počítám správně. Už jsem to tu párkrát uváděl, počítám cenu Kč 2,70 za 1 kWh, kde Kč 1,30 jsou náklady na přenos a Kč 1,40 rozpočtená cena naší FVE. Teoreticky cena za přenos klesla od 1.1.2026 tím, že poplatky za OZE byly odpuštěny, ale ona je to v přepočtu na 1 kWh celkem zanedbatelná částka, tak jsem se s tím nepřepočítával.
26. (FORD 1.) Explorer
milosh
Administrátor

Příspěvek od milosh »

Jasne diky za doplneni. Nedavno jsem si doma pocital naklady na nove auto + ojete a servis treba po 10 letech. U noveho to jsou stovky tisic, ktere "propalis", vidim to sam, kdyz mam poprve nove. Ale snad ta jistota spolehlivosti tam par let bude narozdil od ojetiny 8-)

Tak at jezdi, no ale mezi nama, dnes se SUV rika kazdymu vetsimu "bobkovi", jako treba Frontera, ja pamatuju jeste tu puvodni, to byl kus auta, ne tahle hracka pry pro rodinu.
Odpovědět

Zpět na „Vaše auta / Club cars“