Fiona & Ruby

Ukažte ostatním vaše auto

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Herr Blitz

Re: Fiona & Ruby

Příspěvek od Herr Blitz »

milosh píše: 12 úno 2026, 09:24 .... rozhodne kopie jinych znacek.
To mě zaujalo. Kopie čeho v tom vidíš?
27. (FORD 2.) Kuga Active X PHEV
26. (FORD 1.) Explorer
Reklama

Herr Blitz

Koukám, že jsem tu dlouho nebyl :D .

Tak jenom takový malý Fordí raport. Vyšlo to tak, že oba Fordy dnes pokoří metu 14.000 km.
Momentálně došlo na to, proč jsem Astru vyměnil za Kugu a jezdí s ní přes týden žena. Tím se nájezd Kugy začal drobet snižovat. Jak nám skončila hokejová sezóna, tak nájezd PHEV také klesl. Cílem je, aby se teď primárně jezdilo Explorerem - jednak nemá kilometrově stanovený servisní interval, ale hlavně už nám pěkně svítí sluníčko a šťávu na ježdění tak máme rovnou od zdroje, což je s rostoucí cenou ropy zásadní plus :mrgreen: .
Oba Fordy jsou už zase na letních, což u obou vozů přineslo, spolu s růstem teplot, pád spotřeb o velice podstatných 25% - až jsem čučel, jak moc velký rozdíl se za poslední 2 týdny projevil :shock: .

Při mládí a nájezdu obou aut samozřejmě nemáme žádné závady ani komplikace, když už něco zazlobí, tak bezdrátové AA, a to je v drtivé většině případů problém mého telefonu, nikoliv samotných aut.

Jedna zajímavost - Kuga má sice servisní interval 2 roky/30.000 km, ale ŘJ si vyhodnocuje, zjevně dle nějakého algoritmu, kvalitu motorového oleje a je schopná vynutit si výměnu oleje dřív. V tuto chvíli to vychází na nějakých cca 5.500 km než bude výměna oleje nutná. Vidím to tak, že motorový olej vyměním kolem 16.500 km, aby to pak s rezervou vyšlo na další výměnu při kompletní prohlídce ve 30.000 km.

Koho zajímají spotřeby a náklady, tak zde:
Explorer - https://www.spritmonitor.de/en/detail/1663295.html
Kuga - https://www.spritmonitor.de/en/detail/1678358.html
26. (FORD 1.) Explorer
milosh
Administrátor

Příspěvek od milosh »

Hele to se mi nezda ze by spotreba byla nizsi o 25% kdyz prezujes na letni.
Herr Blitz

Bude to kombinace nižšího valivého odporu letních a vyšších teplot, které kladou menší nároky na topení.
Ale u Exe je v průměru pokles z 20 kWh/100 km na 15 kwh/100 km, Kuga je na tom se spotřebou elektřiny (ještě jsme od přezutí netankovali :mrgreen: ) podobně - tam je to z 29 kWh/100 km na 23 kWh/100 km.
26. (FORD 1.) Explorer
milosh
Administrátor

Příspěvek od milosh »

To bude tema teplotama, vzdyt bylo jeste pred 14 dny 5C :roll:
Herr Blitz

Taky bych si tipnul, že větší podíl mají vyšší teploty, ale nebudeme si nic nalhávat - zimáčky přihodí 10-15% na spotřebě jako nic ;) .
26. (FORD 1.) Explorer
Odpovědět

Zpět na „Vaše auta / Club cars“