Ahojte,
Moja astra K ST má cca 120 tisíc km. Má motor B14Xe. Ročník 9/2017. Dal som vymeniť rozvody, nakoľko mi začalo auto horšie štartovať, pri štarte začínalo počuť šramot reťaze a počas jazdy sa vypínalo ( vždy po cca 30-40km). Kontrolou sa zistilo, že mám natiahnutú reťaz a poškodené snímače vačiek a kolesá časovania. Auto hlásilo chyby p0017 a p0014 Menili sa komplet rozvody aj s vvt kolesami a všetkými snímačmi (kľuka, vačky).
Motor bol zložený a nechcel po naštartovaní držať otáčky, ani za tepla a ani za studena a skapínal. Diagnostika žiadnu chybu neukazovala a logy tiež neukazovali. Sviečky, cievky sú skontrolované, tak isto bola aj kontrola netesnosti cez "dymostroj". Olej bol menený každých cca 10 000km.
Po preflashovaní riadiacej jednotky auto ide úplne v poriadku. Keď sa auto vypne a zapne tak znova kolíšu otáčky (akoby neudržalo softvér v pamäti RJ).
Kúpil som jazdenú riadiacu jednotku motora, nakódovala sa na moje auto a auto ide bez problémov cca 2 hodiny, volnobeh, skúšobná jazda....Potom sa motor vypne (skape). Auto sa nechá vychladnúť a znova ide bez problémov....... V riadiacej jednotke sa nezapíše žiadna chyba.....
Vedel by mi poradiť niekto, akým smerom sa posunúť? Auto mám v servise už cca 2 mesiace (dokonca bolo aj priamo v Opli)?
Vypínanie motora počas jazdy
Moderátoři: Astra - R@SAG, klm121, mattonecz, Moderátoři
- Reklama
Re: Vypínanie motora počas jazdy
Ahoj,
jestli tomu rozumím správně, tak se problém začal objevovat až po výměně rozvodů. V tom případě bych hledal chybu právě v souvislosti s tou opravou. Rozvody můžou být klidně udělané správně, ale při montáži se mohlo něco přehlédnout nebo poškodit.
Často to bývá:
špatný kontakt v konektoru
lehce poškozená kabeláž
něco nezapojeného nebo špatně zapojeného
snímač, který byl měněný a není úplně OK
To, že diagnostika nic nepíše, ještě neznamená, že tam problém není – spousta závad (hlavně výpadky signálu nebo napájení) se vůbec neuloží.
Doporučil bych projet živá data za jízdy, ideálně ve chvíli, kdy se to začne chovat špatně. I obyčejné hodnoty ze snímačů (otáčky, poloha vačky/kliky, směs apod.) můžou hodně napovědět.
Klidně se dají ta data (nebo i fotky z diagnostiky) projít a vyhodnotit – dneska i pomocí AI. Mně osobně to už pomohlo několikrát:
měl jsem občasné výpadky zapalování bez jasné příčiny → nakonec EGR, i když diagnostika hlásila jen misfire (šel jsem po svíčkách, zapalovací liště a kabeláži)
po zásahu do motoru mi to za tepla nedrželo volnoběh a chcípalo bez chyby v ECU → nakonec přisávání vzduchu (uvolněná hadička při montáži)
Tím chci říct, že bych se zaměřil hlavně na věci, které se mohly ovlivnit při té výměně – kabely, konektory, podtlaky a snímače.
AI není blbá – když jí člověk dá dobrá data, dokáže najít souvislosti. Často stačí poslat hodnoty ve chvíli, kdy to blbne, a dostaneš se správným směrem.
jestli tomu rozumím správně, tak se problém začal objevovat až po výměně rozvodů. V tom případě bych hledal chybu právě v souvislosti s tou opravou. Rozvody můžou být klidně udělané správně, ale při montáži se mohlo něco přehlédnout nebo poškodit.
Často to bývá:
špatný kontakt v konektoru
lehce poškozená kabeláž
něco nezapojeného nebo špatně zapojeného
snímač, který byl měněný a není úplně OK
To, že diagnostika nic nepíše, ještě neznamená, že tam problém není – spousta závad (hlavně výpadky signálu nebo napájení) se vůbec neuloží.
Doporučil bych projet živá data za jízdy, ideálně ve chvíli, kdy se to začne chovat špatně. I obyčejné hodnoty ze snímačů (otáčky, poloha vačky/kliky, směs apod.) můžou hodně napovědět.
Klidně se dají ta data (nebo i fotky z diagnostiky) projít a vyhodnotit – dneska i pomocí AI. Mně osobně to už pomohlo několikrát:
měl jsem občasné výpadky zapalování bez jasné příčiny → nakonec EGR, i když diagnostika hlásila jen misfire (šel jsem po svíčkách, zapalovací liště a kabeláži)
po zásahu do motoru mi to za tepla nedrželo volnoběh a chcípalo bez chyby v ECU → nakonec přisávání vzduchu (uvolněná hadička při montáži)
Tím chci říct, že bych se zaměřil hlavně na věci, které se mohly ovlivnit při té výměně – kabely, konektory, podtlaky a snímače.
AI není blbá – když jí člověk dá dobrá data, dokáže najít souvislosti. Často stačí poslat hodnoty ve chvíli, kdy to blbne, a dostaneš se správným směrem.
Opel Astra H Z14XEP + LPG
ex Opel Astra H Z16XEP + LPG
ex Opel Corsa B X10XE + LPG
ex Opel Zafira A X16XEL + LPG
ex Škoda Felicia 1.3MPi + LPG
ex Seat Ibiza 1.4 MPi
ex Peugeot 207 1.4
ex Kia Picanto 1.0
ex Škoda 120 LS
ex Opel Astra H Z16XEP + LPG
ex Opel Corsa B X10XE + LPG
ex Opel Zafira A X16XEL + LPG
ex Škoda Felicia 1.3MPi + LPG
ex Seat Ibiza 1.4 MPi
ex Peugeot 207 1.4
ex Kia Picanto 1.0
ex Škoda 120 LS
Re: Vypínanie motora počas jazdy
Chyba s vypínaním sa začala prejavovať ešte pred rozvodmi. Pripisoval som to starej batérii. Musel som ju často dobíjať. Po výmene batérie to neprestalo, len sa pridružili problémy s reťazou, štartami.....