Výměna chladiče oleje a dotěsnění tělesa filtru oleje je hotová. Kdyby někoho zajímalo, jaké mohou být na motoru 1.7 CDTI s 375.000 km další zdroje úniku oleje, tady jsou:
a) oblast vývěvy alternátoru
b) oblast okolo turba (nové turbo mi "odborně" namontovali cca před rokem)
c) oblast napojení pevného olejového vedení na blok motoru
Zítra vezu auto na kontrolu tlaků oleje a stavu ojničních ložisek. Je jasné, že se motor při tomto nájezdu pomalu blíží k hranici životnosti. Já ale nechci jen pasivně čekat, až se ložiska přidřou a motor začne klepat. Věřím, že ojniční ložiska jsou při vysokém nájezdu nebo zanedbaném olejovém servisu často první na ráně a jejich preventivní kontrola a výměna může pomoci životnost motoru prodloužit. Kromě stavu ojničních ložisek ja samozřejmě důležitý i stav povrchu klikové hřídele pod ložisky. Nemám nejmenší představu, co v servisu najdou, až ložiska sundají. Auto však mělo po celou dobu zajištěný pravidelný olejový servis, tak si budu držet palce...
Pokud akce "ojniční ložiska" proběhne v pořádku, mám v plánu úniky oleje uvedené výše nechat postupně odstranit.
a)
b)
c)
Astra H Caravan "Fenix", 1.7 CDTI, 2005 / Ravenol VST, 5W40 / Optimal Diesel (EuroOil) + aditiva Liqui Moly
Ex Astra J GTC, 1.6 Turbo, 2014
Ex Škoda Fabia Combi, 1.9 TDI, 2001
Ex Škoda 130l, 1986