Opel Mokka benzín 1.2 - výměna oleje a filtrů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
libanec

Opel Mokka benzín 1.2 - výměna oleje a filtrů

Příspěvek od libanec »

Ahoj,
měníte si někdo olej a filtry sami?
Já jsem dosud na všech autech, co jsem kdy měl toto dělal vlastnoručně. Akorát jsem teď manželce koupil Mokku 2024 v benzínu s motorem 1.2 74kW a trošku je problém najít nějaké informace k filtrům a oleji.
Našel jsem, že by tam měl být olej specifikace B71 2010 0W-20. Dosud jsem nejnižší hodnotu na jiných autech používal 5W-30, takže mě to docela překvapilo.
Vzduchový filtr by asi měl být 9805552080 - já tam mám MANN MF C 36007, který by tomu číslu měl odpovídat.
Podobně kabinový filtr by měl být 9833351080 - já tam mám FILTRON K 1433A, který zase na to číslo pasuje.
Akorát jsem jsem se zatím nedostal k olejovému filtru. Teda abych zkusil zjistit nějaké označení.

Takže bych potřeboval poradit, co tam kdo dáváte.
Do servisu nechci - bohužel mám několik dost špatných zkušeností.
Reklama

Astra - R@SAG
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Opel Mokka benzín 1.2 - výměna oleje a filtrů

Příspěvek od Astra - R@SAG »

No je to trochu složitější u tohoto motoru co se týče motorového oleje, Protože rozvodový řemen je namáčen v oleji a Stellantis pořád mění viskozitu oleje apod. Any nedocházelo loupaní řemene a uspávání sítka v olejové vaně. Proto pokud se jezdí krátké trasy, doporučuji měnit motorový oléj okolo 7500 km / co 6 měs. Nadále protože se jedná o přímostřik a pokud se jezdá krátké trasy, tak se s oleje nevyparí všechen benzín ac ten v oleji pak rozleptává řemen.

Proto bych tam dal buď stejný motorový oléj co tam je teď, pokud je známo co tam je. Případně zavolal do autorizovaného servisu a podle VIN nechal zjistit co teď tam dávají. V minulosti to byl právě olej specifikace B71 2010 0W-20, ale vím o situacích kdy tam dávali v autorizáku 5W-30. Prvotně 5W-30 se tam na začátku dával, pak přešli na 0W-30 a teď někdo zpět dává 5W-30, zavolal bych do Oplu.

Zde je návod na mám webu, je sice pro variantu 81 a 96kW, ale je to totožné - https://astra-rasag.cz/?page_id=19090

Olejový filtr bych klidně koupil MAN, nebo originál PSA. Objednávácí číslo je (Originál filtr PSA obj. číslo – 1109AL). Ostatní filtry bych dal MANN, případně BOSCH. V minulosti jsme dával FILTRON, ale jejich kvalita se dost zkazila, dnes jdu po značce MANN.
Co se táče vypouštcího šrouby na olejové vaně, přikláním se k variantě kovového šroubu s měděným okroužkem.

Jinak před každou výměnou bych jako první nechal přeměřit rozvodový řemen speciální měrkou, popisuji to i v návodu, zda řemen není popraskany, nabobtnaný. Další věc je samotné palivo (benzín), Pokud se jezdí málo a krátké trasy, doporučil bych 100 oktan a to s hlediska toho, že neobsahuje degradující bioslořky oproti N-95. Dím méně působí na rozvodový řemen.

Kdyby cokoliv, postačí napsat, ale myslím, že návod bude donrým pomocníkem.
Předešlé vozy: Opel Astra F 1.4 8v - 1992
Současný vůz: Opel Astra G 1.4 16v - 2006
Současný vůz: Opel Astra J 1.4 Turbo 88kW/120k - 2015
Současný vůz: Opel Astra L 1.2 Turbo Mild-Hybrid - 2025
WEB: astra-rasag.cz - vše o Opelech.
Odpovědět

Zpět na „Mokka“