Ahojte, prosím Oplisty o radu/ pomoc.
AstraH Z14XEP kombi benzin, rv 2007
Z ničeho nic přestala chytat na startování. Startér se točí, ale ani to neškytne. Baterka je nová, i při točení startérem dává 10,7V
Když to roztlačím bez startéru, tak to chytne na drc. Zastavím, chvilku stojí (tankuju) a nastartuji okamžitě. Nechám stát hodinu a ani blaf.
Zjistil jsem, že během startování nespíná relé K13, takže do vstřiků nejde +12V. Když jsem K13 proklemoval, tak do vstřiků už 12V šlo, ale při točení startérem stejně motor nenaskočil. Výpis z diagnostiky - P1613-00; P0650-70; P0201-04; P0202-04; P0203-04; P0204-04; P0230
Je tu prosím někdo, kdo cítí na to opravit? Jsem od Zlína. Případně prosím zkušené borce o radu.
děkuji, Zdenek
záhada - AstraH benzin - nestartuje startérem, ale roztlačním jede
Moderátor: Moderátoři
- Reklama
Re: záhada - AstraH benzin - nestartuje startérem, ale roztlačním jede
opravuji - nespíná mi relé K10 (Relé Palivového Čerpadla) a nikoliv K13.
Opravený text: "...během startování nespíná relé K10(Fuel Pump Relay), takže do vstřiků nejde +12V. Když jsem K10 proklemoval, tak do vstřiků už 12V šlo, ale při točení startérem stejně motor nenaskočil...".
Opravený text: "...během startování nespíná relé K10(Fuel Pump Relay), takže do vstřiků nejde +12V. Když jsem K10 proklemoval, tak do vstřiků už 12V šlo, ale při točení startérem stejně motor nenaskočil...".
Chybové kódy:
P0230 - Zkrat nebo přerušení proudového obvodu relé palivového čerpadla -
Zkontrolovat pojistku FE24 a vyzkoušet funkci relé K10 proklemováním svorky 86 a kostrou, napětí musí být větší než 11V.
P0201 -0204 - Zkrat nebo přerušení proudového obvodu vstřikovačů.
P0650 - Sběrnice CAN není komunikace z CIM (elektronický modul na sloupku řízení)
P1613 - Chyba komunikace mezi CIM a ECU (řídící jednotka motoru) - motor nejde nastartovat.
Po zkontrolování pojistky FE24 zkusit odpojit aku baterii asi 15min. Zda nedošlo k náhodnému zablokování elektroniky.
P0230 - Zkrat nebo přerušení proudového obvodu relé palivového čerpadla -
Zkontrolovat pojistku FE24 a vyzkoušet funkci relé K10 proklemováním svorky 86 a kostrou, napětí musí být větší než 11V.
P0201 -0204 - Zkrat nebo přerušení proudového obvodu vstřikovačů.
P0650 - Sběrnice CAN není komunikace z CIM (elektronický modul na sloupku řízení)
P1613 - Chyba komunikace mezi CIM a ECU (řídící jednotka motoru) - motor nejde nastartovat.
Po zkontrolování pojistky FE24 zkusit odpojit aku baterii asi 15min. Zda nedošlo k náhodnému zablokování elektroniky.
Pouze doplnění, cívka palivového relé je napájena přes kontakt 86 z ECU +pól (řídící jednotka motoru) a ukončena uzemněním přes kontakt 85.
Po sepnutí cívky a kontaktů cívky palivového čerpadla je napájení přes pojistku FE24 kontakt relé 30 (stálé napájení 12V) a po sepnutí napájen kontakt 87 který paraelně napájí palivové čerpadlo a je ukončen uzemněním a další větev pak paraelně spíná ovládání vstřikování paliva, to je ukončeno - pólem který je ale spínaný signálem v ECU. Tak pokud ECU (řídící jednotka motoru) nesepne - pól, tak nefungují vstřiky i když se čerpadlo paliva točí. Při proklemování svorek 30 a 87 se sice čerpadlo točí, ale není sepnuto vstřikování a motor nenastartuje. Proto je nutné vyzkoušet také funkci palivového relé.
Po sepnutí cívky a kontaktů cívky palivového čerpadla je napájení přes pojistku FE24 kontakt relé 30 (stálé napájení 12V) a po sepnutí napájen kontakt 87 který paraelně napájí palivové čerpadlo a je ukončen uzemněním a další větev pak paraelně spíná ovládání vstřikování paliva, to je ukončeno - pólem který je ale spínaný signálem v ECU. Tak pokud ECU (řídící jednotka motoru) nesepne - pól, tak nefungují vstřiky i když se čerpadlo paliva točí. Při proklemování svorek 30 a 87 se sice čerpadlo točí, ale není sepnuto vstřikování a motor nenastartuje. Proto je nutné vyzkoušet také funkci palivového relé.
Hezký večer, moc děkuji za reakci StanC.
Nepomohlo ani odpojit na delší dobu baterku a pojistka FE24 je Ok, ale cívka relé palivového čerpadla K10 nedostane 12V k sepnutí.
Když proklemuji kontakty relé palivového čerpadla K10, tak na vstřiky jde přes FE24 +12V (předpokládám, že i na palivové čerpadlo, protože je paralelně se vstřiky, ale neměřil jsem to). I když do tohoto stavu zkusím nastarovat, tak to stejně nechytne.
Minusové póly vstřiků i cívka relé K10 jsou ovládány řídící jednotkou. Zdá se, že řídící jednotka "nechce", aby auto jelo.
- můžete prosím o upřesnit poslední větu ve Vašem minulém příspěvku:"Proto je nutné vyzkoušet také funkci palivového relé."
- myslíte (Vy, nebo kdokoliv zkušený), že se řídící jednotka takto může chovat kvůli imobilizéru? Neblikají žádné kontrolky na palubce, ani symbol klíče, ale hlásí kód P1613-00 (Loss of Immobilizer Signal). Pokud ano, jak to definitivně potvrdit a co se s tím dá dělat?
děkuji, Zdeněk
Nepomohlo ani odpojit na delší dobu baterku a pojistka FE24 je Ok, ale cívka relé palivového čerpadla K10 nedostane 12V k sepnutí.
Když proklemuji kontakty relé palivového čerpadla K10, tak na vstřiky jde přes FE24 +12V (předpokládám, že i na palivové čerpadlo, protože je paralelně se vstřiky, ale neměřil jsem to). I když do tohoto stavu zkusím nastarovat, tak to stejně nechytne.
Minusové póly vstřiků i cívka relé K10 jsou ovládány řídící jednotkou. Zdá se, že řídící jednotka "nechce", aby auto jelo.
- můžete prosím o upřesnit poslední větu ve Vašem minulém příspěvku:"Proto je nutné vyzkoušet také funkci palivového relé."
- myslíte (Vy, nebo kdokoliv zkušený), že se řídící jednotka takto může chovat kvůli imobilizéru? Neblikají žádné kontrolky na palubce, ani symbol klíče, ale hlásí kód P1613-00 (Loss of Immobilizer Signal). Pokud ano, jak to definitivně potvrdit a co se s tím dá dělat?
děkuji, Zdeněk
Ze Zlína to máš kousek do Brna, člen RomanK, expert na Oply. Díky němu jsem koupil moji astrru, která 15 let fungovala bez problémů.
Nehledej servis, vyraz sem Carteam.cz.
Nehledej servis, vyraz sem Carteam.cz.
Chybový kód P1613 - Nesprávný signál immobilizéru, chyba komunikace mezi CIM a ECU (řídící jednotka motoru). Immobilizer zablokoval řídící jednotku motoru a nelze nastartovat. Vyzkoušet nastartovat náhradním klíčem, zda není závada v klíči. Zkouška funkce relé byly myšleno, pokud by bylo vadné relé, tak aby se nehledala závada jinde. Jinak bude nejlepší se domluvit s Romanem, jak psal Miloš. Telefon 777 620 300 nebo 777 620 301.
Servis Opel Brno Komárovské nábřeží Carteam.cz.
Servis Opel Brno Komárovské nábřeží Carteam.cz.
děkuji za podporu, už jsem volal Romanovi a dohodli jsme se
Zdeněk
Zdeněk