svítící ESP po přípojení diagnostiky ELM327

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Niraj

svítící ESP po přípojení diagnostiky ELM327

Příspěvek od Niraj »

Zdravím,
dneska jsem jel z práce s tím, že jsem si na cestu připojil mini-diagnostiku ELM327 a chtěl jsem si projet, jestli po víkendovém hrabáni se v CIMu, tam není nějaká chybka a zárověň kouknout na údaje o natočení volantu.
A po nějaké chvíli koukám, že mi svítí kontrolka ESP (symbol auto ve smyku). Tak jsem hned projel chyby DTC znovu a najednou tam byly dvě:

U0073 - problém v komunikační sběrnici
P0460 - problém se senzorem hladiny benzínu v nádrži

O ESP ani slovo. Po vypnutí klíčku a znovunastartování kontrolka zhasla, ale za chvíli svítila znovu.
Až různými pokusy jsem přišel na to, že to dělá jen v případě, že mám připojenou tu diagnostiku.

Nevím, jestli to může mít souvislost s tím, že jsem o víkendu měl venku CIM jednotku, ale předtím mi to nedělalo. Občas si tu diagnostiku zapojím a těsně před rozborkou CIMu jsem si projížděl chybové kódy. Žádné tam nebyly a ESP se mi taky nerozsvítilo.

Nějaký nápad, proč najednou toto?
Opel Zafira 1.8, 88kW, r. 2014. Najeto 180 tis.km
Litomyšl
Reklama

milosh
Administrátor

Re: svítící ESP po přípojení diagnostiky ELM327

Příspěvek od milosh »

Ahoj, mám pár tipů.
  • Zkus jiný ELM327 adaptér – ideálně značkový nebo ověřený (např. OBDLink nebo z kvalitního e-shopu).
  • Zkus jinou diagnostiku (např. op-com) – některé nástroje pracují lépe s konkrétními vozy.
  • Zkontroluj napětí baterie – nízké napětí může zvýšit citlivost na rušení.
  • Vymazat chybové kódy a projet bez připojené diagnostiky – pokud se ESP kontrolka neobjeví, máš potvrzeno, že za to může ELM.
  • Zkontroluj zásuvku OBD2 – někdy bývá problém i v kontaktu, pokud je vymačkaný nebo zoxidovaný.
Niraj

Příspěvek od Niraj »

milosh píše: 01 črc 2025, 07:10
  • Zkus jiný ELM327 adaptér – ideálně značkový nebo ověřený (např. OBDLink nebo z kvalitního e-shopu).
Mám přesně ten (aspoň vzhledově), co je v tom odkazu od tebe. Ale stál opravdu pár korun, do stovky, myslím. Tak zkusím objednat něco lepšího, doporučují provedení v černé delší krabičce s více diodami. Tak objednám ten.
  • Zkus jinou diagnostiku (např. op-com) – některé nástroje pracují lépe s konkrétními vozy.
Op-com mám, kdysi jsem na něm jel. Ale vyžaduje Win7 a ty mám jen na starým ntb, kde je KO baterka, takže musí být neustále na kabelu. Tudíž na nějaký live monitoring za jízdy to není. To byl i důvod pořízení si výše uvedené krabičky. Ale mohl bych o víkendu zkusit op-com zapojit, aspoň jen tak na stojícím autě, co to udělá.
  • Zkontroluj napětí baterie – nízké napětí může zvýšit citlivost na rušení.
Baterka je ok, mám tam nastálo měřáček v cigaretové zásuvce, ráno před startem 12,3V, za jízdy normálně dobíjí, v tomto problém nebude.
  • Vymazat chybové kódy a projet bez připojené diagnostiky – pokud se ESP kontrolka neobjeví, máš potvrzeno, že za to může ELM.
Jj, tahle přesně se to chová. Kódy jsem vymazal, diagnostiku vyhodil z konektoru a už dva dny klid. Bude to asi tou diagnostikou, jen je mi divný, že doteď fungovala bez problému a jen jsem se pohrabal v CIMu, tak to blbne. Možná náhoda, no. Ale je to divný. Proto mě to taky vyděsilo. Jsem si myslel, že jsem třeba při to pájení tam něco pos..l.
  • Zkontroluj zásuvku OBD2 – někdy bývá problém i v kontaktu, pokud je vymačkaný nebo zoxidovaný.
Prostříknul jsm to sprejem na kontakty. Jestli jsou ale nějak už vymačkaný plíšky, to nepoznám, vidět tam není. Tak až mi dorazí nová diagnostika, tak uvidíme.

Moc díky za tipy.
Litomyšl
milosh
Administrátor

Příspěvek od milosh »

OPCOM jede i ve Windows 11 8-)
Niraj

Příspěvek od Niraj »

Hmmm, Windows 11 doma zatím nemám, ale když jsme před pár lety pořizovali nový ntb s Windows 10, tak jsem tam OPCOM nerozchodil. Už přesně nevím, co tam bylo za problém, ale nefachalo mi to. Z toho důvodu jsem si starý ntb s win7 ponechal. V podstatě tam mám jen ten OPCOM a pár starých her. Vše umně skryto pod vrstvou prachu :-)
Litomyšl
Odpovědět

Zpět na „Zafira B“