nefunkční zvuková signalizace blinkrů a vypnutí stěračů
Moderátor: Moderátoři
nefunkční zvuková signalizace blinkrů a vypnutí stěračů
Ahoj
přestala mi fungovat zvuková signalizace blinkrů + takové to jednorázové cvaknutí, když člověk vypne cyklovač stěračů (opakovaně páčkou dolů)
Začalo to tím, že to bylo slyšet hodně potichu a nyní už vůbec nic.
Nevíte někdo, jak ta signalizace funguje, jestli se jedná o relátka, nebo nějaký piezo pípák ... případně kde to přesně najdu? Asi někde vnútri palubky, ale kde přesně, abych nerozebíral půl auta? Potřeboval bych se v tom pohrabat, případně komplet vyměnit.
Je fakt děsně nepříjemný to neslyšet.Člověk buď zapomíná blinkry vypínat, nebo si nevšimne, že se při pootočení volantu vypnuly samy, a že už nebliká, ...
Díky moc za pomoc.
přestala mi fungovat zvuková signalizace blinkrů + takové to jednorázové cvaknutí, když člověk vypne cyklovač stěračů (opakovaně páčkou dolů)
Začalo to tím, že to bylo slyšet hodně potichu a nyní už vůbec nic.
Nevíte někdo, jak ta signalizace funguje, jestli se jedná o relátka, nebo nějaký piezo pípák ... případně kde to přesně najdu? Asi někde vnútri palubky, ale kde přesně, abych nerozebíral půl auta? Potřeboval bych se v tom pohrabat, případně komplet vyměnit.
Je fakt děsně nepříjemný to neslyšet.Člověk buď zapomíná blinkry vypínat, nebo si nevšimne, že se při pootočení volantu vypnuly samy, a že už nebliká, ...
Díky moc za pomoc.
Opel Zafira 1.8, 88kW, r. 2014. Najeto 180 tis.km
Litomyšl
Litomyšl
- Reklama
Re: nefunkční zvuková signalizace blinkrů a vypnutí stěračů
Ahoj! Podle mého soudu tohle řídí CIM modul pod volantem a zrovna to pípání zprostředkovává to "sluchátko" na něm. Někde bude špatný kontakt.
W124 E320 R6 Coupé 1994
Ahoj, jo to by mohlo být ono. Pane jo, to je "pěkná" deska.
Takže odkrytovat plasty kolem volantu a tam tohle najdu?
A díky moc za tip.
O víkendu bych na to mrknul.
Doufám, že to bude opravdu jen nějaký blbý kontakt, co půjde jen lehce připájet. V tomhle se mi moc víc hrabat nechce
Takže odkrytovat plasty kolem volantu a tam tohle najdu?
A díky moc za tip.
O víkendu bych na to mrknul.
Doufám, že to bude opravdu jen nějaký blbý kontakt, co půjde jen lehce připájet. V tomhle se mi moc víc hrabat nechce

Litomyšl
Litomyšl
Ano, plastové krytí kolem volantu dolů a zřejmě i samotný volant. Bacha na airbag, po jeho odpojení se má ještě min. 10 min. počkat, než se vybijí nějaké kondenzátory... A hlavně - při odpojeném airbagu NEZAPÍNAT zapalování, jinak zůstane trvale svítit kontrolka airbagů a zhasnout ji lze jen pomocí diagnostiky!
W124 E320 R6 Coupé 1994
Ono bude lepší na celou tu práci odpojit komplet baterii, ne? Bych se bál, že si při rozborce někde o něco štrejchnu a airbagch mi vyletí, nebo tam odpálím něco v elektronice.
Ale tím, že musí dolů celý volant a airbag, to jsi mě nepotešil, sakra. To nebude na půl hoďky práce.
Mrknu na YT, jak se to demontuje.
Acho jo, sakra.
Ale tím, že musí dolů celý volant a airbag, to jsi mě nepotešil, sakra. To nebude na půl hoďky práce.
Mrknu na YT, jak se to demontuje.
Acho jo, sakra.
Litomyšl
Litomyšl
Samosebou, odpojení aku je základ. 

W124 E320 R6 Coupé 1994
TAk jsme se do toho pustil. Díky videím rozborka tak na hoďku.
Vypadá to, že je KO vlastní piezosirenka. Dle specifikací, co jsem někde našel, by měla mít 32ohmů, ale má nekonečný odpor. Takže asi přerušené vinutí uvnitř. Bohužel, co jsem koukal zběžně, tak origo se neprodává už.
Myslel jsem, že zkusím nějaké piezosirenky, co mám doma, ale ty my nefungují.
Místo staré piezo jsem tam ptotiž připájel kablík, který mi z té jednotky vede ven a můžu tak na něj připojovat případné kandidáty.
Jenže po složení dohromady a namontování do auta a spuštění blinkrů se tam objevuje jen 0,6V. Zdá se mi to málo (tak aby nebylo KO ještě něco dalšího). Každopádně moje piezosirenky, co mám doma mi to nerozpíská. Ty potřebují víc.
A druhý problém je, že po namontováni do auta mi blbnou páčky. Blinkry jdou jen se spuštěným autem, po vypnutí klíčku ne.
Když pustím cyklovač stěračů, tak se spustí i ostříkování a to už nejde zastavit. Jen vypnutím klíčku.
Tak jestli jsem tam něco blbě složil ? Snad jsem nic nepos..l při hrabání se uvnitř.
Takže si dám rozborku znovu
Vypadá to, že je KO vlastní piezosirenka. Dle specifikací, co jsem někde našel, by měla mít 32ohmů, ale má nekonečný odpor. Takže asi přerušené vinutí uvnitř. Bohužel, co jsem koukal zběžně, tak origo se neprodává už.
Myslel jsem, že zkusím nějaké piezosirenky, co mám doma, ale ty my nefungují.
Místo staré piezo jsem tam ptotiž připájel kablík, který mi z té jednotky vede ven a můžu tak na něj připojovat případné kandidáty.
Jenže po složení dohromady a namontování do auta a spuštění blinkrů se tam objevuje jen 0,6V. Zdá se mi to málo (tak aby nebylo KO ještě něco dalšího). Každopádně moje piezosirenky, co mám doma mi to nerozpíská. Ty potřebují víc.
A druhý problém je, že po namontováni do auta mi blbnou páčky. Blinkry jdou jen se spuštěným autem, po vypnutí klíčku ne.
Když pustím cyklovač stěračů, tak se spustí i ostříkování a to už nejde zastavit. Jen vypnutím klíčku.
Tak jestli jsem tam něco blbě složil ? Snad jsem nic nepos..l při hrabání se uvnitř.
Takže si dám rozborku znovu

Litomyšl
Litomyšl
Co si tak pamatuju, ovládání blinkrů, stěračů, ostřikovače apod. má na starosti právě ten CIM modul. Blíž ti ale poradit/pomoci neumím - nikdy jsem auto s CIMem neměl a tedy nic takového řešit nemusel, kusé informace o něm mám jen z jiných oplích fór...
W124 E320 R6 Coupé 1994
Jj, v pohodě, pomohl jsi mi dost. A moc děkuju. Navedení na CIM a ta fotka ... pak už jsem si podle toho dohledal další věci a videa.
S tím blbě fungujícím stíráním - nakonec jsem tam měl jen blbě polohu páčky při nasazování, napodruhý už to fungovalo dobře (teda ty stěrače).
Taky jsem zjistil, že se nejedeá o piezosirénku (zmátl mě anglický název buzzer, když jsme hledal tento typ na netu), ale je to malý reproduktorek.
Tam je rozdíl ve funkci a odpovídá tomu i to malé změřené napětí.
Blbý je, že 32 ohmový zase tak standardní není a natož v této minivelikosti.
Zkusmo jsem tam zapojil sluchátka, ty mají větší impedanci a skutečně v nich zvuk blinkru je slyšet.
Takže problém je opravdu jen v tom vadném reproduktorku a budu muset sehnat nějakou náhradu.
Nechal jsem si z CIMu vyvedený kablík, a až repro seženu, tak ho na něj jen napájím a někde připevním vedle, a nebudu muset dělat znovu celou rozborku a pájet ho do desky.
Při té příležitosti, když už jsem měl dole volant, tak jsem oddělal i desku s budíkama, rozebral ji a zaslepil diodu, která svítí jako chybová kontrolka tlaku v pneu.
V jiném vláknu řeším, že mi stále svítí, nejspíš bude KO nějaká přijmací jednotka a tu měnit nehodlám. Tak jsem to zaslepil a nesvítí. Resp. není vidět, že by svítila
S tím blbě fungujícím stíráním - nakonec jsem tam měl jen blbě polohu páčky při nasazování, napodruhý už to fungovalo dobře (teda ty stěrače).
Taky jsem zjistil, že se nejedeá o piezosirénku (zmátl mě anglický název buzzer, když jsme hledal tento typ na netu), ale je to malý reproduktorek.
Tam je rozdíl ve funkci a odpovídá tomu i to malé změřené napětí.
Blbý je, že 32 ohmový zase tak standardní není a natož v této minivelikosti.
Zkusmo jsem tam zapojil sluchátka, ty mají větší impedanci a skutečně v nich zvuk blinkru je slyšet.
Takže problém je opravdu jen v tom vadném reproduktorku a budu muset sehnat nějakou náhradu.
Nechal jsem si z CIMu vyvedený kablík, a až repro seženu, tak ho na něj jen napájím a někde připevním vedle, a nebudu muset dělat znovu celou rozborku a pájet ho do desky.
Při té příležitosti, když už jsem měl dole volant, tak jsem oddělal i desku s budíkama, rozebral ji a zaslepil diodu, která svítí jako chybová kontrolka tlaku v pneu.
V jiném vláknu řeším, že mi stále svítí, nejspíš bude KO nějaká přijmací jednotka a tu měnit nehodlám. Tak jsem to zaslepil a nesvítí. Resp. není vidět, že by svítila

Litomyšl
Litomyšl
Když o tom takhle píšeš, mlhavě si vybavuju, že před lety na jiném oplím fóru taky někdo zmiňoval telefonní sluchátko... Mach ani Šebestová to nebyli. 

W124 E320 R6 Coupé 1994