sahara,větrák - časté spínání

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
ljelencik

sahara,větrák - časté spínání

Příspěvek od ljelencik »

Dobrý den,
již od koupě pozoruji u motoru z12xe celkem časté spoušťění větráku na sahaře. Špatně se to definuje, bydlím v UNL a od Labe na Severní Terasu ohřeji tak, že sahara nahoře sepne (cca6km).

Další problém je v tom, že po vytažení klíčku už větrák nesepne ani když je teplota vyšší, musí se otočit klíčkem a rozsvítit kontrolky. Elektricky je vše OK (relé,kabely,pojistky...). Mám zato, že je to tak asi už od výroby

Dal jsem novou pumpu, termostat, vyčistil jsem na chladiči žebrování a také použil čistič na chladící systém. Beze změny.

Větrák spouští při cca 92st.C (lehce za 90). Spustí se i při 10stC venku, což mi třeba thalia,felicia,punto,saxo nedělaly.
Corsa C, z12xe, dodělané el.zrcátka, denní svícení
Reklama

ernst
Kontaktovat uživatele:

Re: sahara,větrák - časté spínání

Příspěvek od ernst »

pokud je motor prohřátej, tak bych ti neřešil, ventilátor prostě jen udržuje teplotu motoru na určité hranici... pokud se ti to ale nezdá, tak vyměn tepelný spínač na boku chladiče.

motor se rychle prohřívá, a ventilátor má dostatečný výkon aby motor ochladil za pár sekund
nezávisí na venkovní teplotě, ale na teplotě motoru a chladící kapaliny...

Btw: mám za to, že máš dvourychlostní tepelný spínač... to časte spínání je pomalejší rychlost tedy jen udržování provozní teploty, ale když chl. kapalina dosáhne 105°C tak by se měla sepnout druhá (podstatně hlučnejší) rychlost otáček ventilátoru..
Astra F 1,6 8v původně 52kW (X16SZ) r.v.1995
ljelencik

Re: sahara,větrák - časté spínání

Příspěvek od ljelencik »

To máš asi pravdu. Mám podezření na to, že kapota velmi těsní a jsou malé průduchy skrz masku a nárazník. Ověřil jsem si včera, že sepnutý větrák běží cca 30s. Pokud otevřu kapotu a vyvětrám horký vzduch tak vypne do 5s a nebo nesepne vůbec. Nebudu to dále řešit. Jen po letech mi větrák vrčí, že se bojím že mi serve chladič, sice jsem ho promazal prolongem, což pomohlo řádně, ale stále vrčí hrozně. Nechtěl bych vidět co by dělal při druhé rychlosti :).

Díky
Corsa C, z12xe, dodělané el.zrcátka, denní svícení
Odpovědět

Zpět na „Corsa C“