Klepanie motora

2003+

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
yenkie

Klepanie motora

Příspěvek od yenkie »

Zdravim
Prave som kupil starsiu Merivu, 1,6 benzin, 64kW, r.v. 2004, km 180 tis. Z motora sa siri dost vyrazny klepot. Pripada mi to ako jeden ventil. Majitel povedal, ze je to zdvihatko ci co. Ze sa to da vymenit, ale ze netreba, ze je to choroba tychto motorov, ze mozem kludne jazdit dalej. Len mna to znervoznuje, nemam rad ked nieco klepe. Klepe to ako dizlak, ludia sa otacaju.
Nikde som sa nedocital ohladne nastavovania ventilov, ci sa to da. Alebo je to automaticke, hydrostelmi. A ci sa na to vykaslat a nechat klepat.
Poprosim radu. Dakujem
Reklama

OnMi

Re: Klepanie motora

Příspěvek od OnMi »

Ahoj,

pokud to je rocnik 2004 a 64kW, tak to je motor Z16SE, který ma hydraulicke vystavovani. Pokud to klepe tak je asi vadny jeden (a nebo vice) hydrostelu. Otazka je, jak vypada zbytek, hlavne vacka, vahadla a zda je dostatecny tlak oleje.

Co se tyce hydrostelu, jejich cena není nijak vysoka - cca 250Kc/ks. Problém je však vymena. Skrin vacky není delena a drzi ji srouby hlavy. Takze se musí sundat cela hlava.
Da se to udelat i bez sundani hlavy, ale musíš mit specialni pripravek, který zaaretuje všech osm ventilu, aby sla vacka vytahnout bokem.
Rozdelani rozvodu te nemine tak jako tak.

Jezdit se s tim takto da. Jak to zacne klepat hodne, tak to zacne snímat i cidlo klepani a motor zacne byt lenosny, protože ECU to skrti na predstihu ve snaze zbavit se domnělého detonačního spalovani.
Doporucuji sundat plastove viko nad vackou (drzi ji osm sroubu) a podivat se na vacku a vahadla. Pokud je ted ještě vacka OK, doporucuji hydrostel vymenit.

Jinak motor Z16SE je po mechanicke strance bez problemu. Ma však velmi problematickou jednotku ECU, která velmi rada odchazi. Zacina to nenapadne obcasnym zastavenim palivového cerpadla, poruchou signalu pedalu plynu, zapalovacich civek nebo vetraku chlazeni:
P1122 - Accelerator Pedal Position Sensor 2 Voltage Low
P1550 - Limp Home - Electronic Throttle Control Limited Performance
P1482 - Fan Relay 2 Signal Low / Open Circuit
P0230 - Fuel Pump Relay Voltage Low

.. a casem se to zhorsuje. Opravit se to da, ale je to práce pro mikroelektronika.

OnMi
Škoda Enyaq Sportline iV 80 MY2023
Škoda Superb III Combi 2.0TDI MY2017
ex Astra K Innovation 1.4T MY2016.5
ex Vectra C Caravan COSMO Z19DTH MY2008
ex Astra G 1.6 16V MY2000
ex Vectra A 1.7TD MY1994
yenkie

Re: Klepanie motora

Příspěvek od yenkie »

Dakujem za vycerpavajucu odpoved.
Mam sice jedneho mechanika ktoreho chcem oslovit, ale predsa len dotat na teba. Podla tvojej odpovede usudzujem ze sa vyznas. A v profile mas JM kraj. Si mechanik, dokazes zavadu odstranit?
Dakujem za odpoved
Odpovědět

Zpět na „Meriva“