AngeliC píše:Omlouvám se JohnnyDeemu, že mu spamuju post, tak otázka k Mirpiemu.
Jestli se vyznáš v chipu, má cenu se do něj dávat řekněme u 2.0 16V? Bez nějakého většího zásahu do struktury motoru..
určitě se dá sehnat něakej šváb ALE chce to opravdu švába a ne nějakej podfuck přes PC a od renoované firmy zabývající se OPELEM Lexmaull a pod...
stačí K&N fitr (vložku do airboxu) katalyzátor nahradit rourou nebo rezonátorem a koncák přímo na auto.... např soieta - http://www.soieta-tech.cz/opel.php nebo inej výfuk přímo na objem motoru s homologací
Zrovna katík se mi moc měnit nechce. Je fakt, že motor dost dusí, no já mám přírodu rád
Do čeho bych se pouštěl, by se týkalo fakt tak vložky filtru, laděných svodů a maximální, do čeho bych se možná dal, tak ostřené vačky. Ale u vaček sem spíš proti než pro
Prostě mě jde o to, vytáhnout z auta trochu vyšší výkon, aniž bych mu drasticky snížil životnost.
to nemá smysl. Peníze a čas, které vynaložíš na úpravu atmosferického motoru nesotí za to. S tou sportovní vložkou si moc nepomůžeš a laděný výfuk dělá spíš kravál než že by něco přidal. Co přídá spolehivě je spotřeba paliva. Zato laděné výfukové potrubí hned za motorem smysl má, ale to je alchymie jako blázen a navíc jak napovídá název, naladíš to jen na určité spektrum otáček, u závodních aut často na vysoké otáčky, kde vyždímou ještě pár koní navíc, naproti tomu v nižších otáčkách to pár koní ubere, což u závodního auta je jedno, ale u seriového auta na běžný provoz by to bylo hodně kontraproduktivní, navíc, opravdu laděné svody, dejme tomu na střední pásmo otáček, které by na auto pro seriový provoz bylo k něčemu, nikdo vyrobit neumí pro konkrétní motor.
Na webu jsou odkazy na prodej laděného potrubí, ale papír s charakteristikou k tomu nikdy nedostaneš a nebo dostaneš, ale to neodpovídá realitě.
Ostré vačky - ve skutečnosti tupé, mají úhel palce větší a tak sací ventily otevře dříve a později závírá pro lepší plnicí účinnost. Ovšem roste spotřeba a jen tato úprava, pokud bys nic jiného nedělal, moc smysl také nemá.
A samotný chip, tedy jiný software je ekonomicky taky prodělečný, na turbomotoru to smysl má, pokud akceptuješ brzkou destrukci motoru, ale u atmosfery ti to přidá sotva 5% výkonu, často vykoupenou opět vyšší spotřebou.
Celkově pouštět se do úprav seriového motoru je vždy finanční černá díra, často končící destrukcí motoru, když se to přežene, nebo totální nefektivností, kdy se nadělá víc škody než užitku v podobě vyšší spotřeby a nižšího výkonu, často i neprůchodností přes STK, na kterou se ani vlastně nedostaneš, protože tě vyrazí z emisí. Každý kůň navíc se projeví větší spotřebou emisí a tabulky pro seriový motor s tímto nepočítají.
Máš-li Vectru 2.0 16V a nestačí ti to, doporučuji to samé co kolegovi. Prodej to a kup si 2.5 V6. Jsou to nejlevněji získané koně navíc.
To je problém. U 2.5 je spotřeba o dost vyšší... I těch 5% výkonu je pěkné číslo. Mít 150 místo sériových 136 je pěkné. Pokud by to zásadně neovlivnilo spotřebu ani životnost motoru.
To je ta davová psychóza. Taková zažitá pravda dá se říct
S 2.5 zkušenosti nemám, ale jestli umí jet za 7 jako o půl litru menší motor, tak bych do ní i šel
kdybych nejezdil 90% času po ucpaném Brně, koupil bych si Omegu 2.5/2.6 nebo 3.0. Tu spotřebu většího motoru člověk pocítí jen ve městě, jinak mimo obec je rozdíl ve spotřebě hodně malej, leckdy i menší, kdy V6 není třeba tolik točit. Objem 2.5 se mi zdá přímo ideální, kdy je to se spotřebou ve městě pořád dobrý a koně to má dostatečný. Vždy záleží na poměru výkon/hmotnost a na článku co sedí za volantem, to se spotřebou taky udělá hodně.