Sledujem to tu uý nejakú dobu a končene som sa rozhúpal nahodiť svoje auto.
Vlastnil som od nova Insigniu B GrandSport s 2,0 cdti a AT8 prevodovkou, ale po problémoch s čídlami NOx, pevných častíc a praskajúcim filtrom pevných častíc mi došla trpezlivosť a začal som pozerať po náhrade. Inak som bol s Insigniou extrémne spokojný, takže ak by nebola jej výroba ukončená, beriem novú GSi v benzíne, červenej metalíze a je výber hotová vec. Žiaľ nástupca Insignia bol v nedohľadne, tak som začal uvažovať aj o alternatívach.
Začiatkom roka 2025 som začal vyberať nové auto. Mal som viac-menej jasno v tom, že chcem vyskúšať PHEV, prípadne ešte klasický hybrid a nesmie to byť SUV, resp. muselo by niečím extrémne zaujať čo nehrozí
Ironicky, moje najspoľahlivejšie nové auto bol Peugeot 308, tak som bol naklonený koncernu PSA, teda Stellantis, ale pozeral som kadečo. Ono výber PHEV bol v praxi biedny.
Korejci nefungovali ako EV v zime a mali veľmi slabý motor, koncern VW mal zaujímavú novú generáciu s veľkou baterkou a DC nabíjaním, ale jazdne to stálo za prd (zlé rozloženie hmotnosti kombinovaná s tradičnou neochotou naladiť adekvátne podvozok), a tak mi v praxi ostalo len PSA.
Ideálnym autom bol Peugeot 508 PSE Combi, ale nový bol už mimo rozpočet a pri jazdenom som sa obával nákladov, tak som ho zavrhol. Low-cost alternatívou sa stala práve Astra GSe, ktorá dostala lepšie naladený podvozok a vďaka nižšej váhe dynamicky na tom bola veľmi slušne. V kombinácii s pre mňa skvelým exteriérom a HW ovládačmi v interiéri sa postupne stala jasnou voľbou.
Už ostalo len objednať
Žiaľ ako som neskôr zistil, mesiac váhania ma stál časť výbavy, ktorá bola pre mňa kľúčovou výhodou Astry. Ale o tom inokedy.
Výsledok bola Astra L GSe Sports Tourer v novej modrej metalíze.
Výbava je prakticky všetko, čo do nej šlo objednať, okrem presklenej strechy, ktorú som vyslovene nechcel, a elektrických dverí kufra, ktoré sú z nejakého dôvodu so strechou v balíku…