Karel Gott zpíval, že čas letí jako bláznivý. Nelze než s ním souhlasit - zítra to bude přesně rok, co jsme převzali Explorera

.
Takže je čas na maličký sumář

. Až večer zaparkujeme v garáži, tak bude počitadlo ujeté vzdálenosti ukazovat lehce přes 22.300 km. To není na čistý bzučák zase tak málo. Když bychom tempo nájezdu zachovali, tak by to znamenalo, že za necelé dva roky najezdíme s elektrikou to, co jsme elektrickou Mokkou najeli za roky tři.
Nárůst nájezdu na BEV oproti předchozímu autu nejde na vrub navýšení celkového nájezdu v rodině, je to o tom, že s bzučákem jezdíme víc. Jednak je to proto, že vnitřní prostor Exploreru hraje oproti Opelu Mokka úplně jinou ligu - což není chyba Mokky, prostě jsou to auta z jiných segmentů - a dává tak větší smysl si Explorera brát i na jízdy ve více než dvou lidech. Svou roli hraje i to, že zatímco 50 kWh baterie v Mocce je hodnota celkové kapacity (pokud vím), tak 52 kWh Exploreru je kapacita využitelná - a rázem je rozdíl v reálném průměrném dojezdu na jedno nabití 100 km, přičemž já dokážu při vhodné konstelaci natáhnout nájezd na jedno nabití až k hranici 500 km - to jsem fakt zíral!
Je pravda, že mě na Exploreru úplně nevyhovuje integrace ovládání stěračů do levé páčky (blinkrů) - pořád bych radši zvlášť páčku pěkně vpravo - po staru. Naučil jsem se s tím žít, ale nesedí mi to. Vadí mi, že nabíjení má někdy svou hlavu a spustí okamžité nabíjení, i když jsem po zaparkování jasně zadal nabíjení odložené (za ten rok mi to udělalo asi 4x). Ze všeho nejvíc mi vadí, že po pouhém jednom roce a 22.000 km v autě neustále něco drnčí, klepe a vrže. Nejvíc pazvuků se ozývá zpoza volantu - buď kryt sloupku nebo display za volantem

...
Co si naopak zaslouží ocenění je vnitřní prostor daný obrovský rozvorem a plochou podlahou, díky pohonu zadních kol má Explorer neskutečný rejd (zdravíme Colommba a jeho C124

) a opravdu hodně dobré je naladění podvozku - konstruktéři se nenechali zlákat stejným nesmyslem, jako u Hyundaie Ioniq 5 a nezkombinovali příliš tuhé pružiny s nesmyslně měkkými tlumiči a zvolili velmi dobrou kombinaci měkčích pružin s tužšími tlumiči - podvozek tak je pořád velice pohodlný a vláčný a přitom není na drobných nerovnostech utřesený. A má díky baterce v podlaze vynikající grip (i na Eco pneu)!
Jsem velmi mile překvapen spotřebou:
Všimněte si nákladů na kilometr. Samozřejmě neznám ještě amortizaci, náklady na servis budou prvních 5 let NULA, takže skutečné náklady na provoz lze navýšit ještě zhruba o kačku na kilometr, což pokryje náklady na pojistku a pořízení zimních pneu a pylového filtru. Upřímně - jezdit sakumprásk za Kč 1,4 na 1 km je v dnešní době hodně dobrý!
Nájezd Exploreru navýšila i skutečnost, že na rozdíl o Mokky jsem si ho na jaře přivlastnil a denně s ním jezdím já. Stal ze mě prakticky elektromobilista. Líbí se mi to? To si sakra pište! Jestliže před půl rokem jsem si neuměl představit život bez benzínu, teď mi vůbec nechybí.
Pokud budu mít nadále kde nabíjet, tak příští moje auto už bude bzučák.
A jaký by to byl? Po přečtení předchozích řádků by asi bylo celkem logické, kdyby zase Explorer, jen s větší baterií nebo jeho bráška Capri. Jako, šlo by to. Ale já koukám jinam. Ještě kolem Vánoc byl mým vysněným příštím autem Grandland PHEV. Grandland je to pořád, ale teď už čistý bzučák. Jen chci velkou baterku (98 kWh). Její výroba má začít na podzim, zatím se objevila jen v ceníku sesterského Citroënu C5 Aircross, Peugeoty 3008 a 5008, stejně jako Grandland, s touto baterií zatím neoperují. Ale kdo si počká...

27. (FORD 2.) Kuga Active X PHEV
26. (FORD 1.) Explorer