denné a nočné svietenie na polohe 0

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Orwel01

denné a nočné svietenie na polohe 0

Příspěvek od Orwel01 »

Pozdravujem,
prelúskal som sa týmto fórom (https://www.opel-astra-h.cz/forum/viewt ... f=14&t=683) ohľadne denného svietenia a mal by som otázku, ktorú som tu nenašiel zodpovedanú (aspoň verím, že som ju neprehliadol). Pred asi 12 rokmi mi na Zafire B jeden šikovný pán v takom malom neof. Opel autoservise (už je na dôchodku a servis zavrel) nastavil denné svietenie tak, že som to mal na polohe O, pričom cez deň mi svietili len predné stretávacie svetlá ale v noci alebo v tuneli sa zapínala štandardne automatika, teda nočné svietenie. Čiže dlhé roky som jazdil tak, že som nič nezapínal a nič nevypínal, stále som to mal len na polohe 0. Teraz som bol na STK a pokynmi technika sa mi podarilo denné svietenie deaktivovať cez tú sekvenciu (úplne doprava-úplne doľava...). Vďaka tomuto fóru som dokázal to denné svietenie "oživiť", avšak to automatické prepínanie do nočného režimu na polohe 0, ktoré som mal nastavené, nefunguje. Teda na polohe 0 mám len denné svietenie (predné svetlomety). Existuje nejaká sekvencia na "oživenie" toho nočného režimu na polohe 0, či musím ísť do nejakého Opel servisu a nechať to nanovo naprogramovať? Ak treba ísť do servisu, neviete niekoho v širšom okolí Bratislavy poradiť, keďže keď som volal do ofic. servisov, tak sa vyjadrili tak neurčito, že nevedia, či to pôjde... Vopred ďakujem za prípadné odpovede.
Reklama

milosh
Administrátor

Re: denné a nočné svietenie na polohe 0

Příspěvek od milosh »

Ahoj, stačí k tomu OPCOM a nastavit podle tohoto návodu.

https://www.opel-astra-h.cz/op-com-nast ... ing-light/
StanC

Příspěvek od StanC »

Pravděpodobně došlo při deaktivaci denního osvětlení, také k rozhození světelného/dešťového senzoru. Při opětovné aktivaci denních světel přes spínač, již asi nedošlo také k aktivaci světelného senzoru. Pokud je na vozidle dosazen také dešťový senzor, tak zkontrolovat zda funguje na polití okna vodou. Páčka stěrače musi být v poloze -- = Automatické stírání s dešťovým senzorem. Pokud stěrač nereaguje na polití vodou, není naprogramován na přítomen. Pak je nutné opětovné zkontrolování a přeprogramování diagnostikou Tech2 nebo Op-Com a případně senzor přeprogramovat na přítomen v UEC (přední modul elektroniky) a také v REC (zadní elektronický modul). Položka v diagnostice (Rain/Light Sensor - Present/Not Present). Programování světelného senzoru je podobné jako v návodu od Miloše.
Orwel01

Příspěvek od Orwel01 »

Ďakujem za odpovede.
StanC: dažďový senzor funguje normálne, skúsil som ho presne tak, že som nalial vodu na okno.
milosh: dakujem, tie navody som prechadzal, akurat su trosku o inom nastaveni - nastavenie Variantu 5 (svietia predne stretavacky a zadne obrysove) v rezime, ked je spinac svetiel v polohe AUTO.
JA som mal ale nastavene nieco trochu ine - spinac bol (nonstop) na polohe 0, cez den svietili len predne stretavacky (zadne nie) - to mi funguje aj teraz, ale v noci/v tuneli sa prepinal automaticky nocny rezim (na tej polohe AUTO), cize svietilo vsetko. Inak povedane poloha 0 bola vlastne duplicita s polohou AUTO, akurat, ze na 0 svietili (a aj teraz svietia) cez den predne stretavacky.
Kedze vsetky navody, co som vsade nasiel riesili viac menej vzdy ten rezim Variantu 5 na polohe AUTO, mne islo o to, ci sa da a ako na polohu 0 nastavit tiez to AUTO (teda asi sa da, lebo to tak bolo, len sa mi to pri nechcenej deaktivacii toho denneho svietenia nejako zrusilo), teda aby aj na polohe 0 bol nastaveny AUTO rezim, ktory v noci zapina svetla.
StanC

Příspěvek od StanC »

Asi bude nejjednodušší, když je vůz již vybaven světelným senzorem, tak dokoupit přepínač s polohou Auto. Mám polohu Auto i variantu 5 a po vyzkoušení při vyjetí z garáže v poloze 0 se světla nepřepnou, stále svítí denní osvětlení (v poloze Auto se osvětlení přepíná). Přepínač nutno kupovat podle Identu a výbavy vozidla. Pozor Ident začínající R je pro pravostranné řízení! Příklad Identů přepínače s polohou Auto pro levostranné řízení.
Ident LA poloha Auto s předníma mlhovkama a bez xenonů
Ident LE poloha Auto s předníma mlhovkama se xenony
Ident LC poloha Auto bez předních mlhovek a bez xenonů
Příklad přepínače Ident LA https://www.ebay.com/itm/186403798911?c ... gIPSvD_BwE
Odpovědět

Zpět na „Zafira B“