Ahoj,
měníte si někdo olej a filtry sami?
Já jsem dosud na všech autech, co jsem kdy měl toto dělal vlastnoručně. Akorát jsem teď manželce koupil Mokku 2024 v benzínu s motorem 1.2 74kW a trošku je problém najít nějaké informace k filtrům a oleji.
Našel jsem, že by tam měl být olej specifikace B71 2010 0W-20. Dosud jsem nejnižší hodnotu na jiných autech používal 5W-30, takže mě to docela překvapilo.
Vzduchový filtr by asi měl být 9805552080 - já tam mám MANN MF C 36007, který by tomu číslu měl odpovídat.
Podobně kabinový filtr by měl být 9833351080 - já tam mám FILTRON K 1433A, který zase na to číslo pasuje.
Akorát jsem jsem se zatím nedostal k olejovému filtru. Teda abych zkusil zjistit nějaké označení.
Takže bych potřeboval poradit, co tam kdo dáváte.
Do servisu nechci - bohužel mám několik dost špatných zkušeností.
Opel Mokka benzín 1.2 - výměna oleje a filtrů
Moderátor: Moderátoři
- Reklama
- Astra - R@SAG
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Opel Mokka benzín 1.2 - výměna oleje a filtrů
No je to trochu složitější u tohoto motoru co se týče motorového oleje, Protože rozvodový řemen je namáčen v oleji a Stellantis pořád mění viskozitu oleje apod. Any nedocházelo loupaní řemene a uspávání sítka v olejové vaně. Proto pokud se jezdí krátké trasy, doporučuji měnit motorový oléj okolo 7500 km / co 6 měs. Nadále protože se jedná o přímostřik a pokud se jezdá krátké trasy, tak se s oleje nevyparí všechen benzín ac ten v oleji pak rozleptává řemen.
Proto bych tam dal buď stejný motorový oléj co tam je teď, pokud je známo co tam je. Případně zavolal do autorizovaného servisu a podle VIN nechal zjistit co teď tam dávají. V minulosti to byl právě olej specifikace B71 2010 0W-20, ale vím o situacích kdy tam dávali v autorizáku 5W-30. Prvotně 5W-30 se tam na začátku dával, pak přešli na 0W-30 a teď někdo zpět dává 5W-30, zavolal bych do Oplu.
Zde je návod na mám webu, je sice pro variantu 81 a 96kW, ale je to totožné - https://astra-rasag.cz/?page_id=19090
Olejový filtr bych klidně koupil MAN, nebo originál PSA. Objednávácí číslo je (Originál filtr PSA obj. číslo – 1109AL). Ostatní filtry bych dal MANN, případně BOSCH. V minulosti jsme dával FILTRON, ale jejich kvalita se dost zkazila, dnes jdu po značce MANN.
Co se táče vypouštcího šrouby na olejové vaně, přikláním se k variantě kovového šroubu s měděným okroužkem.
Jinak před každou výměnou bych jako první nechal přeměřit rozvodový řemen speciální měrkou, popisuji to i v návodu, zda řemen není popraskany, nabobtnaný. Další věc je samotné palivo (benzín), Pokud se jezdí málo a krátké trasy, doporučil bych 100 oktan a to s hlediska toho, že neobsahuje degradující bioslořky oproti N-95. Dím méně působí na rozvodový řemen.
Kdyby cokoliv, postačí napsat, ale myslím, že návod bude donrým pomocníkem.
Proto bych tam dal buď stejný motorový oléj co tam je teď, pokud je známo co tam je. Případně zavolal do autorizovaného servisu a podle VIN nechal zjistit co teď tam dávají. V minulosti to byl právě olej specifikace B71 2010 0W-20, ale vím o situacích kdy tam dávali v autorizáku 5W-30. Prvotně 5W-30 se tam na začátku dával, pak přešli na 0W-30 a teď někdo zpět dává 5W-30, zavolal bych do Oplu.
Zde je návod na mám webu, je sice pro variantu 81 a 96kW, ale je to totožné - https://astra-rasag.cz/?page_id=19090
Olejový filtr bych klidně koupil MAN, nebo originál PSA. Objednávácí číslo je (Originál filtr PSA obj. číslo – 1109AL). Ostatní filtry bych dal MANN, případně BOSCH. V minulosti jsme dával FILTRON, ale jejich kvalita se dost zkazila, dnes jdu po značce MANN.
Co se táče vypouštcího šrouby na olejové vaně, přikláním se k variantě kovového šroubu s měděným okroužkem.
Jinak před každou výměnou bych jako první nechal přeměřit rozvodový řemen speciální měrkou, popisuji to i v návodu, zda řemen není popraskany, nabobtnaný. Další věc je samotné palivo (benzín), Pokud se jezdí málo a krátké trasy, doporučil bych 100 oktan a to s hlediska toho, že neobsahuje degradující bioslořky oproti N-95. Dím méně působí na rozvodový řemen.
Kdyby cokoliv, postačí napsat, ale myslím, že návod bude donrým pomocníkem.
Předešlé vozy: Opel Astra F 1.4 8v - 1992
Současný vůz: Opel Astra G 1.4 16v - 2006
Současný vůz: Opel Astra J 1.4 Turbo 88kW/120k - 2015
Současný vůz: Opel Astra L 1.2 Turbo Mild-Hybrid - 2025
WEB: astra-rasag.cz - vše o Opelech.
Současný vůz: Opel Astra G 1.4 16v - 2006
Současný vůz: Opel Astra J 1.4 Turbo 88kW/120k - 2015
Současný vůz: Opel Astra L 1.2 Turbo Mild-Hybrid - 2025
WEB: astra-rasag.cz - vše o Opelech.