Astra - R@SAG - Astra L Sports Tourer - 1.2 Turbo 107kW/145k HYBRID - GS Line

Moderátoři: Astra - R@SAG, mattonecz, klm121, Moderátoři

Odpovědět
Astra - R@SAG
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Astra - R@SAG - Astra L Sports Tourer - 1.2 Turbo 107kW/145k HYBRID - GS Line

Příspěvek od Astra - R@SAG »

Tak Radku pro vás nejblíž je rozhledna v městě Albrechtice za Krnovem a tam se to jmenuje Hraniční Vrch, pak další je u nás a to je obec Staříč a zde je rozhledna Okrouhlá, pak u obce Bilov je rozhledna Kanihura.

Ten Hraniční Vrch je taková mala prochýzka, zaparkujes a cca 800m pšěky přes mítinu a lesem, nám to zabralo ccca hodinu v pohodovém tempu.

Také se chystám do Polska a na Bludné skály, to je od vás kousek cca 100km (já to mám 250km / 1 cesta :D :D ). Pěkné skály, jako u nás Adržbachy.
Předešlé vozy: Opel Astra F 1.4 8v - 1992
Současný vůz: Opel Astra G 1.4 16v - 2006
Současný vůz: Opel Astra J 1.4 Turbo 88kW/120k - 2015
Současný vůz: Opel Astra L 1.2 Turbo Mild-Hybrid - 2025
WEB: astra-rasag.cz - vše o Opelech.
Reklama

Astra - R@SAG
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Astra - R@SAG - Astra L Sports Tourer - 1.2 Turbo 107kW/145k HYBRID - GS Line

Tak o víkendu km maraton o délce 750km Čechy / Polsko s opět otestováno kompletní technika Astry. Dálnice a adaptivní tempomat, okresky, kopce a režim sport + řazení pádly. Také noční vracení a vyřezávaní předmětů světlomety Matrix, dokonce průjezdy dlouhými lesními úseky. Různé povrchy a i dost špatné cesty. V kopcovitém úseku i pořádně vyvětrání motoru do 5000 ot. Dokonce bylo potřeba i šlapat intenzivně na brzdový pedál, protože baterie byla nabytá na 100% a tím pádem rekuperace není tak intenzivní. Tuto sobotní náročnost km jsem si opravdu užil ze vším všidy a po návratu domu spotřeba 5 lit. /100km.

Jak jsem právě projížděl úzkými cestičkami lesních úseku a větvičky na cestě, tak jsem došel k názoru, že by se hodil poctivý kryt pod motorem, tak jak to má Astra G i J od výroby. Jedná se o ocelový plech a Opel ho měl v ceníku pod položkou špatné cesty za příplatek 6000 Kč. Astra L má takový obyčejný kryt, dá se říci látkový. Proto zvažuji zakoupení ocelového krytu na Astru L, už to nabízí pár firem v ČR a pasuje místo toho původního.

V neděli jsem si sedl a propočítával najeté km a zda do garanční prohlídky na konci října nepřekročím servisní interval. No blížím se k hranici 12 000km a to Astra ještě nemá 10 měs. Tak asi si na 14 dní udělám rošádu a budu jezdit Astrou J s kterou jsem letos najezdil něco přes 2000 km.
Přílohy
Astra L - ocelovy kryt  motoru 2mm.jpg
ZbynekT

Příspěvek od ZbynekT »

Zajímalo by mne jaká technologie baterie v této motorizace je a jaká je její odhadovaná realná životnost při tak častých cyklech? Případně kolik stojí nová a jak se chová auto pokud "odejde".
Astra - R@SAG
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Tak na všechny otázky neumím odpovědět, ale co vím, tak sem napíši.

- Naterie je: Lithium-iontová baterie 48 V - kapacita - cca 0,9 kWh
- Pokud baterie zcela odejde, tak nastartovat nebude možné. Kazdé nastartování se provádí pomocí vysokonapěťové baterie, pak teprve se rozběhne spalovací motor, dle potřeby. Na druhou stranu s kapacity 0,9 kWh je k dispozici poze polovina kapacity, 2 polovina je právě pro nastartování a další potřebné náležitosti.
- Energii přitom mildhybridu dodává, li-ion baterie s celkovou kapacitu 898 Wh a dostupnou kapacitu 432 Wh. Je navržena tak, aby si zachovala stejnou úroveň výkonu po celou dobu životnosti vozidla, a je na ni poskytována značková záruka 8 let/160 000 km. 48V baterie je instalována pod předním sedadlem „spolujezdce“ (je dobíjená čistě rekuperací elektromotoru při zpomalování). Během rekuperace se zároveň dobíjí i klasická 12 V baterie pro příslušenství. Což je konfigurace, která nabízí mnoho výhod oproti instalaci vzadu. Díky tomu je plně zachovám celý vnitřní prostor i objem zavazadlového prostoru. Dále je zajištěna optimalizace energetických ztrát souvisejících s délkou kabelů a potěšení z jízdy díky dobrému rozložení hmotnosti. Technologie je vyvinuta ve spolupráci s dodavateli Valeo, Bosch a Continental.

Pořizovací cena nové baterie tu jsem nezjišťoval, ale nebál bych se toho.

Na mém webu toho je více ke čtení.
https://astra-rasag.cz/?page_id=11097
https://astra-rasag.cz/?page_id=18044

Servisní plán:
https://astra-rasag.cz/?page_id=18964

Je tam i dost jiných manuálů a potřebných věcí. Pokud máš zájem pošli mi soukromou zpráváu zde, nebo na email na mém webu na sebe tel. kontakt. Zavolám ti a zodpovím tvé dotazy. O Astru L jsme se zajímal od jejích počátků a tak stejně o techniku Stellantis, kdetá je i v jiných modelech a značkách koncernu. Testoval jsme i krátce Peugeota 308, sourozence Astry L, ale Astra je na tom o mnohem lépe, Matrix světla, AGR sedadla a samotný posed za volantem.

Zrovna včera to bylo 10 měs. od koupi a musím podotknout, že nelituji koupi a hlavně uvedené konfigurace, už připravuji pomalu roční zprávu. První 2 díly jsou na webu tady.

Díl 1 - https://astra-rasag.cz/?page_id=17947
Díl 2 - https://astra-rasag.cz/?page_id=18466
Díl 3 - připravuje se (cca 23.10.2026

Je toho opravdu mnoho co by člověk o této technologii mohl říci a i o Astře samotné a konkurenčních značek. Jen není toho času tolik. Samozřejmě Astra L není dokonalé auto, to dnes není žádné, ale její prostor, vzhled, Matrix přední světla, AGR sedadla to je prostě paráda. Ovladatelnost apod. je super.
ZbynekT

Příspěvek od ZbynekT »

Díky moc.
Li-ion baterie je celkem stará technologie v auto průmyslu. Zajímavá volba, nebo je to nepřesná informace.
Mrknu na tvé články. Jeden už jsem přečetl.
Jinak Opel měl vždy kamarád a od něj vím o spolehlivosti.
Jen v tom modelu L se teda dle mého dost nepovedl design té palubky. Za to bych dal 4- . Obzvláště pak ten super laciný vzhled, když na ty přední displeje zasvítí zvrchu slunce. Tohle někdo hodně podcenil a bylo by super, kdyby to lépe odladili/změnili. Imho palubka PEUGEOTu je správnější cesta.
Astra - R@SAG
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Problém u PEUGEOTU je ten, že ani po desítkách minut, jsem nebyl schopen si nastavit sedadlo řidiče, abych vše dobře viděl na štítu řidiče. Může za to ten jejich volant, vždy mi horni věnec volantu bránil v tom abych vše viděl. JAk už jsme psal, dnes se snad nevyrábí dokonalé auto ve všech směrech :D :D , Astra L je kompromis, jeětě jsem zvažoval Seat Leon 1.5 TSi automat v provedené FR s víceprvkovou nápravou
Odpovědět

Zpět na „Astra L“