Astra - R@SAG - Astra L Sports Tourer - 1.2 Turbo 107kW/145k HYBRID - GS Line

Moderátoři: Astra - R@SAG, mattonecz, klm121, Moderátoři

Odpovědět
Astra - R@SAG
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Astra - R@SAG - Astra L Sports Tourer - 1.2 Turbo 107kW/145k HYBRID - GS Line

Příspěvek od Astra - R@SAG »

Tak Radku pro vás nejblíž je rozhledna v městě Albrechtice za Krnovem a tam se to jmenuje Hraniční Vrch, pak další je u nás a to je obec Staříč a zde je rozhledna Okrouhlá, pak u obce Bilov je rozhledna Kanihura.

Ten Hraniční Vrch je taková mala prochýzka, zaparkujes a cca 800m pšěky přes mítinu a lesem, nám to zabralo ccca hodinu v pohodovém tempu.

Také se chystám do Polska a na Bludné skály, to je od vás kousek cca 100km (já to mám 250km / 1 cesta :D :D ). Pěkné skály, jako u nás Adržbachy.
Předešlé vozy: Opel Astra F 1.4 8v - 1992
Současný vůz: Opel Astra G 1.4 16v - 2006
Současný vůz: Opel Astra J 1.4 Turbo 88kW/120k - 2015
Současný vůz: Opel Astra L 1.2 Turbo Mild-Hybrid - 2025
WEB: astra-rasag.cz - vše o Opelech.
Reklama

Astra - R@SAG
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Astra - R@SAG - Astra L Sports Tourer - 1.2 Turbo 107kW/145k HYBRID - GS Line

Tak o víkendu km maraton o délce 750km Čechy / Polsko s opět otestováno kompletní technika Astry. Dálnice a adaptivní tempomat, okresky, kopce a režim sport + řazení pádly. Také noční vracení a vyřezávaní předmětů světlomety Matrix, dokonce průjezdy dlouhými lesními úseky. Různé povrchy a i dost špatné cesty. V kopcovitém úseku i pořádně vyvětrání motoru do 5000 ot. Dokonce bylo potřeba i šlapat intenzivně na brzdový pedál, protože baterie byla nabytá na 100% a tím pádem rekuperace není tak intenzivní. Tuto sobotní náročnost km jsem si opravdu užil ze vším všidy a po návratu domu spotřeba 5 lit. /100km.

Jak jsem právě projížděl úzkými cestičkami lesních úseku a větvičky na cestě, tak jsem došel k názoru, že by se hodil poctivý kryt pod motorem, tak jak to má Astra G i J od výroby. Jedná se o ocelový plech a Opel ho měl v ceníku pod položkou špatné cesty za příplatek 6000 Kč. Astra L má takový obyčejný kryt, dá se říci látkový. Proto zvažuji zakoupení ocelového krytu na Astru L, už to nabízí pár firem v ČR a pasuje místo toho původního.

V neděli jsem si sedl a propočítával najeté km a zda do garanční prohlídky na konci října nepřekročím servisní interval. No blížím se k hranici 12 000km a to Astra ještě nemá 10 měs. Tak asi si na 14 dní udělám rošádu a budu jezdit Astrou J s kterou jsem letos najezdil něco přes 2000 km.
Přílohy
Astra L - ocelovy kryt  motoru 2mm.jpg
ZbynekT

Příspěvek od ZbynekT »

Zajímalo by mne jaká technologie baterie v této motorizace je a jaká je její odhadovaná realná životnost při tak častých cyklech? Případně kolik stojí nová a jak se chová auto pokud "odejde".
Astra - R@SAG
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Tak na všechny otázky neumím odpovědět, ale co vím, tak sem napíši.

- Naterie je: Lithium-iontová baterie 48 V - kapacita - cca 0,9 kWh
- Pokud baterie zcela odejde, tak nastartovat nebude možné. Kazdé nastartování se provádí pomocí vysokonapěťové baterie, pak teprve se rozběhne spalovací motor, dle potřeby. Na druhou stranu s kapacity 0,9 kWh je k dispozici poze polovina kapacity, 2 polovina je právě pro nastartování a další potřebné náležitosti.
- Energii přitom mildhybridu dodává, li-ion baterie s celkovou kapacitu 898 Wh a dostupnou kapacitu 432 Wh. Je navržena tak, aby si zachovala stejnou úroveň výkonu po celou dobu životnosti vozidla, a je na ni poskytována značková záruka 8 let/160 000 km. 48V baterie je instalována pod předním sedadlem „spolujezdce“ (je dobíjená čistě rekuperací elektromotoru při zpomalování). Během rekuperace se zároveň dobíjí i klasická 12 V baterie pro příslušenství. Což je konfigurace, která nabízí mnoho výhod oproti instalaci vzadu. Díky tomu je plně zachovám celý vnitřní prostor i objem zavazadlového prostoru. Dále je zajištěna optimalizace energetických ztrát souvisejících s délkou kabelů a potěšení z jízdy díky dobrému rozložení hmotnosti. Technologie je vyvinuta ve spolupráci s dodavateli Valeo, Bosch a Continental.

Pořizovací cena nové baterie tu jsem nezjišťoval, ale nebál bych se toho.

Na mém webu toho je více ke čtení.
https://astra-rasag.cz/?page_id=11097
https://astra-rasag.cz/?page_id=18044

Servisní plán:
https://astra-rasag.cz/?page_id=18964

Je tam i dost jiných manuálů a potřebných věcí. Pokud máš zájem pošli mi soukromou zpráváu zde, nebo na email na mém webu na sebe tel. kontakt. Zavolám ti a zodpovím tvé dotazy. O Astru L jsme se zajímal od jejích počátků a tak stejně o techniku Stellantis, kdetá je i v jiných modelech a značkách koncernu. Testoval jsme i krátce Peugeota 308, sourozence Astry L, ale Astra je na tom o mnohem lépe, Matrix světla, AGR sedadla a samotný posed za volantem.

Zrovna včera to bylo 10 měs. od koupi a musím podotknout, že nelituji koupi a hlavně uvedené konfigurace, už připravuji pomalu roční zprávu. První 2 díly jsou na webu tady.

Díl 1 - https://astra-rasag.cz/?page_id=17947
Díl 2 - https://astra-rasag.cz/?page_id=18466
Díl 3 - připravuje se (cca 23.10.2026

Je toho opravdu mnoho co by člověk o této technologii mohl říci a i o Astře samotné a konkurenčních značek. Jen není toho času tolik. Samozřejmě Astra L není dokonalé auto, to dnes není žádné, ale její prostor, vzhled, Matrix přední světla, AGR sedadla to je prostě paráda. Ovladatelnost apod. je super.
ZbynekT

Příspěvek od ZbynekT »

Díky moc.
Li-ion baterie je celkem stará technologie v auto průmyslu. Zajímavá volba, nebo je to nepřesná informace.
Mrknu na tvé články. Jeden už jsem přečetl.
Jinak Opel měl vždy kamarád a od něj vím o spolehlivosti.
Jen v tom modelu L se teda dle mého dost nepovedl design té palubky. Za to bych dal 4- . Obzvláště pak ten super laciný vzhled, když na ty přední displeje zasvítí zvrchu slunce. Tohle někdo hodně podcenil a bylo by super, kdyby to lépe odladili/změnili. Imho palubka PEUGEOTu je správnější cesta.
Odpovědět

Zpět na „Astra L“