Ahoj, taky už jsem měnil pružiny a taky nic těžkého nevozím . Je už to 3 roky, měl jsme praskou 1 kružinu ve spodní misce. Problém je, že na Astru J se dodává mnoho variant pružin a vybrat tu správnou byl oříšek. Nakonec se povedlo a použil jsem SACHS - 994305 pro 5dv. Práce na cca 40 min. Zadní tlumiče byly OK. Cena za pružiny byly cca 1500Kč. To že pružiny praskly, je daň těžké váhy auta.
Předešlé vozy: Opel Astra F 1.4 8v - 1992
Současný vůz: Opel Astra G 1.4 16v - 2006
Současný vůz: Opel Astra J 1.4 Turbo 88kW/120k - 2015
Současný vůz: Opel Astra L 1.2 Turbo Mild-Hybrid - 2025
WEB: astra-rasag.cz - vše o Opelech.
Podle VIN mi to našlo 2 druhy pružin. Kupoval jsem je u jednoho dodavatele v Havířově. Ty máš sedan, tam budou asi jiné pružiny.
Objednáno na DUFY, mělo by přijít do čtvrtka, přes prodloužený víkend vyměním a pak opakovaná STK. Kontroloval jsem vše, ale pružiny mi utekly, auto nevypadá, že by nějak sedělo na zadek.
U mě taky Astra nevipadala, že by seděla a ani při jízdě nic nebylo poznat.
Montáž mi dělal kolega co měl velký zvedák. Byl jsem u toho a žádný stahovák na pružiny nebyl potřeba. Astru jsme zvedli co nejvíce nahoru a tím se komplet odlehčila náprava, sundaly se obě kola, pak demontovali šrouby co drží pero + tlumič a pružina vypadla. Montáž byla taky v pohodě, vložila se nová pružina a lehce přitáhla náprava k tlumíči. Jen už si nevzpomínal čím se to přitahovalo,myslím že heverem na 2,5 tuny a přivlekl opět šroub tlumičem a dotáhli se utahovackou. Tak zběžně to asi bylo. Je to 3 roky .
V sobotu proběhla montáž nových pružin na zadní nápravě u mého auta. Pružiny objednány v úterý, ve čtvrtek dorazily a v sobotu jsem je vyměnil včetně nátěru podvozku černou barvou. Výměna obou pružin cca 1,5 hodiny, není to nijak náročná práce, udělal jsem to v garáži bez další pomoci.
Dnes odpoledne musím zajet na STK a na další 2 roky bude vystaráno.
Tak super, máš hotovo a zase na pár let klid. Mě asi bude čekat výměna předního tlumiče u spolujezce, lehce je orosen, tak že asi vyměním i přední pružiny a vrchní luložení, ale až příští rok. Astra J teď najezdí malo cca 300 km za měsíc. Tak to udělam s rozvody motoru při jednom.
STK bez závad, vše jako "nové". 2 roky klid, ale vím, že jsou sjeté zadní kotouče i desky, tak myslím, že mě tato další oprava bude čekat. Jen nevím kdy se do toho pustím, ona Astra moc nejezdí, cca 5 tisíc za rok najede žena. Dále to vypadá na pořízení nových letních pneumatik, zimní mám zánovní stářím, vzorek cca 6 mm tak ještě něco vydrží. Přemýšlím, že při tak malém nájezdu pořídím celoroční, no fakt zatím nevím. Zkušenost s celoročními mám, mám je na Grandlandu a Červenohorské sedlo v zimě a zasněžené silnice držely stopu jak přibité, ale jsou to prémiové pneu. No uvidíme letos to vydrží, příští rok vyřešíme.